Mii de oameni s-au strâns în centrul Sucevei, la parada militară de 1 Decembrie. Damaschin Dorneanu, episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a emoționat mulțimea printr-un discurs excepțional, care a ajuns la inimile celor prezenți.

„Nu doar politicienii, nu doar cârmuitorii de mai de sus sau mai de jos, nu doar biserica prin clerul ei, nu doar intelectualii, ambasadorii, liderii de opinie, decidenții de orice fel sunt responsabili de cum arată România.

Și eu, și tu ne facem România de azi și o dăm copiilor și nepoților pe cea de mâine. Căci, da, nu doar de alții, ci și de mine depinde cum mi-e țara! De e mare, ori mai puțin mare, de e cinstită, ori coruptă, de putem trăi frumos în ea, ori tânjim după alte exotice plaiuri, de e curată sau e plină de urât. Minunat este Dumnezeu care poate să ajute să ne ridicăm și să ne bucurăm mai mult și mai mult de țara noastră. Dar o va face, Dumnezeu, dacă și mie îmi pasă de ea. O iubesc, iubesc țara, nu declarând asta ci făcând ceva pentru a arăta asta. Fiecare la locul lui, cu puterile lui, împlinind menirea lui.

Și zic în încheiere în gând de rugăciune. Ai putut Doamne în urmă cu un veac să întorci mersul lucrurile când speranțele se șubrezeau. Și ai făcut așa pentru că ai văzut oameni muncind și chinuindu-se pentru aceasta. Insuflă-mi și mie și dă-ne și nouă Doamne să ne iubim țara făcând pentru ea ce ține de mine. Pentru ca Tu apoi cu dragostea ta să adaugi ce numai tu poți face pentru ea.

Și nu doar noi să ne bucurăm de o Românie Mare, ci Tu Doamne să te bucuri de o Românie frumoasă la suflet”, a spus Damaschin Dorneanu.

Gheorghe Flutur, președintele CJ Suceava, a vorbit mulțimii iar la finalul paradei militare a ținut să salute oamenii și să dea noroc cu ei.

„La mulți ani, România! La mulți ani, români! Vă spun de aici de la Suceava unde am început cu trei zile în urmă să sărbătorim Marea Unire și cred că noi sucevenii am făcut un pas

înainte altora. Despre asta aș vrea să vă vorbesc.

Nu era posibil 1 Decembrie, fără 28 noiembrie, atunci când Bucovina, o provincie mai mică, dar extrem de importantă hotăra unirea necondiționată și pe vecie cu România. De aceea am vrut neapărat să reamintesc ce s-a întâmplat cu 104 ani în urmă pe 28 noiembrie și ce s-a întâmplat la 1 Decembrie. Pentru că această unire ne aduce aminte de cuvântul de unitate.

O națiune este puternică dacă este unită. Și eu cred că asta trebuie să transmitem, dar și să facem, să nu rămână doar o vorbă la un microfon despre unitate și despre unire.

Pentru că unirea și unitatea înseamnă recunoaștere. Dacă vorbim de Suceava la București, dacă vorbim de Națiune, mai ales acum când suntem membri importanți în Uniunea Europeană, să ne putem negocia drepturile noastre.

Și aș vrea să fac un îndemn la patriotism. La a ține mai mult cu această țară și a avea curajul să o vorbim de bine pentru că prea mult scoatem răul în față și exemplele care nu ne fac bine. Eu cred că despre asta este vorba.

Trebuie să vorbim de faptele înaintașilor noștri, faptele pozitive dar și de ce se întâmplă astăzi bine, pentru că acești copilași care au venit să vadă defilarea asta vor să audă de la noi”, a transmis Gheorghe Flutur.

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a transmis, la rândul său, un mesaj celor prezenți mulțumindu-le sucevenilor că au ieșit în stradă pentru a sărbători împreună Ziua Națională.

„Sigur vom spune că astăzi sunt vremuri grele. Nici în anul 1918 nu erau vremuri ușoare. Să nu uităm că era după primul război mondial, când toată Europa, România erau distruse, sărăcite. Și totuși neamul românesc a renăscut din cenușă și a făcut această unire.

Deci nu este o scuză că astăzi sunt vremuri grele. Trebuie să ne apărăm țara, să o iubim și să dăm dovadă de patriotism. Am încredere în generațiile care vin și mă uit aici cât de mulți tineri și copii sunt. România este pe mâini bune. La mulți ani, România! La mulți ani, Suceava! La mulți ani, dragi români! La mulți ani, dragi suceveni!”, a spus Ion Lungu.

Oficialități și oameni politici din partide diferite au asistat împreună la manifestările organizate cu ocazia Zilei Naționale, așa cum este normal la o asemenea ocazie.

Președintele PSD Suceava, Ioan Stan, a transmis tuturor sucevenilor un mesaj din suflet, de 1 Decembrie:

„Este un prilej de a ne reaminti valorile care au stat la baza unităţii noastre naţionale: libertatea, democraţia, principiul reprezentativităţii, egalitatea în drepturi, respectarea proprietăţii şi a persoanei şi nu în ultimul rând, autonomia confesională. Totodată astăzi, mai mult ca oricând, se cuvine să privim în conștiința noastră și să ne întrebăm dacă am făcut tot ce ține de noi pentru țara noastră. Pentru că România nu trebuie cinstită numai la ocazii festive și nu doar prin discursuri.

Faptele noastre bune, realizările noastre, sunt cel mai înalt omagiu pe care îl putem aduce țării. Și dacă facem ce trebuie, când trebuie, cum trebuie este mai onorant pentru țara noastră decât orice discurs public. Așa putem să ne sărbătorim țara zi de zi: făcând ce trebuie, nu ce vrem. La mulți ani românilor de pretutindeni!”, a spus Ioan Stan.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.