Deputatul PSD de Suceava, Mirela Adomnicăi, anunță creșteri de pensii în 2024. Aceasta declară că vor fi două majorări de pensii anul viitor.

Mirela Adomnicăi în calitate de deputat, dar și de fost președinte al Casei Județene de Pensii, a punctat succint principalele modificări care vor avea loc în sistemul public de pensii începând cu anul viitor.

” În 2024, vor avea loc, în principiu, două majorări ale pensiilor, PSD fiind singurul partid care a reușit să mărească pensiile de două ori în același an: o dată în 2017, când punctul de pensie a fost majorat de două ori, în februarie și în septembrie, și acum, începând cu 2024.

Chiar din prima zi a lui 2024, toate cele aproape 5 milioane de pensii din România vor crește cu 13,8 % (rata medie anuală a inflației pe anul 2022).

De la 1 septembrie 2024, se va aplica noua formulă de calcul, principalul scop al Guvernului Ciolacu fiind eliminarea inechităților dintre pensionarii care au muncit și au contribuit la fel, dar care au pensii diferite.

Trebuie precizat că vor fi creșteri consistente în foarte multe cazuri, dar vor fi și pensii care, la recalcularea din septembrie 2024, vor crește mai puțin sau nu vor crește deloc.

Vor fi majorate mai mult pensiile celor care au fost dezavantajați de cadrul legal existent în momentul pensionării și ale celor cu stagii mari de cotizare.

Ce e important de știut e că în urma recalculării nu va scădea nicio pensie, chiar și în cazurile pensionarilor care au deja pensia mai mare decât valoarea rezultată în urma recalculării (se aplică principiul pensiei mai favorabile).

Noua lege a pensiilor încurajează contributivitatea și munca.

Salariații care muncesc și contribuie peste 25 de ani primesc puncte suplimentare pentru stabilitate, care vor mări valoarea pensiei.

De asemenea, noua lege stimulează natalitatea, pentru că vârsta de pensionare a femeilor scade cu câte șase luni pentru fiecare copil pe care îl au, dar nu mai mult 3 ani și 6 luni (se aplică și în cazul adopțiilor).

Noua lege a pensiilor va face dreptate pentru milioane de pensionari care așteaptă acest lucru de ani de zile.

Este o lege care va pune în sfârșit ordine în sistemul public de pensii și va înlătura inechitățile dintre pensionari.

Totodată, este o lege care aduce multe beneficii pensionarilor, dar care se adresează în egală măsură și salariaților: stimulează munca, contributivitatea, natalitatea și continuarea studiilor.”, a declarat joi deputatul PSD de Suceava. 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.