Județul Suceava a fost desemnat să găzduiască Conferința mondială a profesioniștilor din domeniul muzeelor. Anunțul a făst făcut joi de către președintele Consiliului Județean Suceava – Gheorghe Flutur. Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM) prin Comitetul International ICOM pentru Muzee Regionale (ICOM-ICR) a decis să atribuie organizarea Conferinței mondiale ICOM-ICR din 2021 Muzeului Național al Bucovinei. Flutur a declarat că decizia desemnării a fost luată în urma unei proceduri laborioase în care Muzeul Bucovinei a avut câștig de cauză în fața mai multor muzee din întreaga lume.Muzeul Național al Bucovinei este membru ICOM și partener asociat al European Museum Academy, instituție publică cu finanțare de la Consiliul Județean Suceava. De asemenea, Muzeului Național al Bucovinei din Suceava este reprezentativ pentru Regiunea de Nord-Est. Instituția muzeală administrează, pe teritoriul Județului Suceava, 13 obiective muzeale.
Două dintre acestea, Cetatea de Scaun a Sucevei și Muzeul de Istorie, au beneficiat de finanțări europene fiind reabilitate, consolidate, modernizate și reamenajate. Urmare a acestor lucrări muzeele au obținut zone pentru rezolvarea spațiilor tehnice şi anexelor necesare funcționării dar şi deservirii publicului vizitator, zone de activități cu publicul, zone noi de expunere, zone pentru derularea activităților de educație muzeală. Un alt obiectiv, Muzeul de Istorie Siret, beneficiază din acest an de fonduri pentru reabilitare, modernizare și reamenajare urmând ca aici să fie prezentată istoria minorităților din Bucovina.
Depozitele de patrimoniu ale Muzeului Bucovinei adăpostesc peste 380.000 de obiecte şi obiective de patrimoniu cultural mobil şi imobil.
În spațiile obiectivelor Muzeului Național al Bucovinei sunt organizate sau găzduite diverse evenimente proprii sau în colaborare.
ICOM este organizația internațională a muzeelor şi a profesioniștilor din domeniul muzeelor, care se angajează să conserve şi să asigure continuitatea şi punerea în valoare a patrimoniului cultural şi natural mondial, actual şi viitor, material şi imaterial.
Comitetul internațional pentru muzeele regionale ICOM-ICR, a fost creat în anii `60, cu misiunea promovării muzeelor ​​regionale în ceea ce privește cultura, istoria, mediul, dezvoltarea socială și limba și de a dezvolta cooperarea internațională a muzeelor ​​regionale.
Este pentru prima dată când o conferința ICOM are loc în Romania. În anii trecuți această conferință a avut loc în Noua Zeelanda la Auckland, în Finlanda la Helsinki, în Italia la Milano, în Israel la Ierusalim, în Brazilia la Rio de Janeiro.
Gheorghe Futur a precizat că această desemnare reprezintă o recunoaștere internațională a Muzeului Național al Bucovinei, o apreciere deosebită a obiectivelor din județului Suceava. Este, în același timp, încă o bună oportunitate de a promova Bucovina, de data aceasta profesioniștilor din domeniul muzeelor din întreaga lume.

Oferta SAVCOM 20-27 Septembrie

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here