Parcul Șipote și Păduricea Zamca au fost transferate Primăriei Suceava.

Anunțul a fost făcut de către primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, care a precizat că Guvernul a aprobat în ședința de joi hotărârea privind transmiterea cu titlu gratuit a suprafeței de 143,9 hectare, fond forestier din grupa I funcțională – vegetația forestieră cu funcții speciale de protecție, subgrupa 1.4.a – păduri special amenajate în scop recreativ (păduri-parc), din domeniul public al statului și din administrarea Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva în domeniul public al municipiului Suceava.

„Este un eveniment care nu poate fi trecut cu vederea. Iată că după 14 ani de eforturi, am reușit, în sfârșit aseară, prin hotărârea de guvern să primim pădurea parc, mai precis 143,9 ha, ceea ce înseamnă 43 de hectare în zona Șipote, în zona Cetății de Scaun, iar diferența de 100 de ha în zona pădurii Zamca. A fost un efort deosebit depus, de acum 14 ani, pe vremea când Gheorghe Flutur era ministrul Agriculturii, care a vrut să transferăm această pădure parc, dar nu s-a putut. După zeci de drumuri la București, pe la Guvern, Parlament și în alte părți s-a ajuns la concluzia că trebuie o lege specială pentru transferul acestor păduri parc. Așadar, în anul 2017 am inițiat această lege de transfer a pădurilor parc și îi mulțumesc secretarului de stat în Ministerul Mediului, Gelu Puiu, cu care am lucrat împreună la acest proiect de lege, și a fost un proiect de lege foarte bine făcut, care a suferit puține modificări când a fost aprobat în final”, a declarat Ion Lungu.

Totodată edilul a declarat că Suceava este primul oraș din țară care a primit aceste păduri parc, pentru că a avut documentația completă.

„Noi vrem să fim un exemplu de bune practice cu transferul acestei păduri la nivel național. Suntem primul oraș din țară care primește asemenea pădure. Noi am fost singurii care am avut documentația completă.Eu cred că noi am dovedit și cu alte active pe care le-am transferat de la stat că le putem gestiona bine și aici mă refer la Zona Tătărași, Cinematograful Modern, inclusiv Cinematograful „Arta”, care este într-o fază de finalizare. Vrem să demonstrăm și de această dată că suntem în stare să gestionăm această pădure parc și să facem obiective frumoase acolo”, a declarat Ion Lungu.

Edilul a prezentat proiectul de amenajare al Parcului Șipote. Valoarea proiectului este de 3,7 milioane euro și în zona de agrement vor fi amenajate numeroase alei cu bănci și coșuri de gunoi, piste de biciclete, sistem de iluminat modern, un foișor cu puncte de belvedere, un amfiteatru, un loc de joacă pentru copii și terase sezoniere.

Ion Lungu a declarat că în faza a doua va fi construit un funicular, pentru parcurgerea mai ușoară a traseului de la baza parcului Șipote până pe platoul Cetății de Scaun, unde va fi instalată roata panoramică la care s-a renunțat temporar, din cauza pandemiei de coronavirus.

Oferta SAVCOM 11-16 Ianuarie OFERTA RITMIC COM ILIȘEȘTI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here