Peste 10.000 de pelerini au venit la Mănăstirea Putna, de Adormirea Maicii Domnului. Oamenii au venit de dimineață și au continuat să poposească aici toată ziua, fluxul de vizitatori fiind continuu.

Localnici dar și turiști din toată țara au venit duminică la Mănăstirea Putna, de hramul lăcașului de cult. Îmbrăcați în costume populare, cu steaguri tricolore și cu flori, pelerinii au asistat la liturghia oficiată de un sobor de preoți în frunte cu patriarhul Bisericii Ortodoxe Române – Danil și arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților – IPS Calinic

Au fost pelerini care au ascultat slujba și au privit-o pe ecrane, în afara mănăstirii pentru că la un moment dat curtea acestea era plină de lume.

Mii de oameni au stat la rând pentru a se ruga la moaștele a 8 sfinți, raclele fiind depuse într-un baldachin în fața intrării în curtea mănăstirii.

Printre pelerini s-au aflat oficialități precum președintele CJ Suceava – Gheorghe Flutur, vicepreședinții CJ – Niculai Barbă și Cristi Crețu, primarul Sucevei – Ion Lungu, primarul de Rădăuți – Bogdan Loghin precum și primarul comunei Putna – Gheorghe Coroamă.

Dimineața, în sunet molcom de bucium, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, alături de șapte ierarhi ai Bisericii noastre, a fost condus în biserica Mănăstirii Putna de către un sobor de preoți și diaconi, pentru a se închina la mormântul Sfântului Voievod Ștefan cel Mare.

La finalul Sfintei Liturghii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit un cuvânt de învățătură în cadrul căruia a amintit momentele de început ale sărbătorii de astăzi. „Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului începe să se răspândească mai întâi la Ierusalim, apoi la Constantinopol, începând cu secolul al V-lea, deci după anul 400. Despre adormirea Maicii Domnului Sfânta Scriptură nu spune nimic, pentru că nu s-a scris despre aceasta, dar tradiţia Bisericii noastre a consemnat faptul că Maica Domnului a trecut la viaţa veşnică şi anume a murit la Ierusalim în casa în care stătea şi a fost dusă să fie înmormântată în satul Ghetsimani”, a spus patriarhul.

Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, a oferit distincții de vrednicie celor care s-au implicat în organizarea manifestărilor aniversare prilejuite de împlinirea a 150 de ani de la Marea Serbare și Congresul Studenților de la Mănăstirea Putna din 1871, dar și celor care au sprijinit în mod deosebit lucrarea Bisericii.

Crucea Bucovinei pentru clerici a fost oferită părintelui arhimandrit Melchisedec Velnic, starețul Mănăstirii Putna și Exarh al mănăstirilor din cadrul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, preotului Vasile Gavrilă, de la Paraclisul Universitar din București, precum și preotului Vasile Covalciuc, protopop de Storojineț (Regiunea Cernăuți) și preotului Vasile Pavlenco din Crasna, Regiunea Cernăuți.

Crucea Bucovinei pentru mireni a fost oferită, pentru „lucrarea virtuoasă întru apărarea și slujirea dreptei credințe, precum și întru cultivarea și promovarea valorilor neamului strămoșesc”, mai multor invitați, dintre îi amintim pe domnul profesor Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, domnul Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean Suceava, domnul Ion Lungu, primarul Municipiului Suceava, și domnul profesor universitar dr. Ștefan Gorovei, președintele Centrului de Cercetare și Documentare „Ștefan cel Mare”.

A mai fost acordat și Ordinul Mușatinii, distincție primită de domnul Bogdan Gheorghiu, Ministrul Culturii, dar și de alte autorități locale, precum și Ordinul „Sfântul Ierarh Iacob Putneanul”, pentru clerici și pentru mireni acordat unor oameni de cultură, atât din țară, cât și din Basarabia și Bucovina de Nord, pentru activitatea desfășurată în slujba neamului românesc.

Un moment aparte a fost și cel în care Preafericirea Sa a dăruit Mănăstirii Putna un set de Sfinte Vase din argint masiv, lucrate în filigran aurit, confecționate în atelierele Patriarhiei Române, punctând că este cel mai puternic simbol liturgic al comuniunii românilor în Iisus Hristos prin rugăciunile Maicii Domnului. Împreună cu Sfintele Vase, Preafericitul Părinte Patriarh a mai dăruit mănăstirii și un kilogram de tămâie naturală din Oman, câteva cărți publicate de Editurile Patriarhiei Române și 6.000 de iconițe pentru a fi dăruite tuturor celor prezenți la marele eveniment. Acestea din urmă reproduc icoana Adormirii Maicii Domnului pictată de iconarii Mănăstirii Putna și face parte din setul de icoane praznicare oferite de Mănăstirea Putna pentru împodobirea Catedralei Mântuirii Neamului.

În semn de recunoștință, Înaltpreasfințițul Părinte Calinic i-a dăruit Preafericirii Sale, din partea Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și a Mănăstirii Putna, o icoană cu Mântuitorul Iisus Hristos pictată manual pe fuziune de sticlă.

A urmat apoi unul dintre momentele cele mai semnificative ale zilei de astăzi, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel sfințind candela din argint masiv oferită de studenții români din țară și din afara granițelor acesteia. Candela, ce are înălțimea de 40 cm, amintește de modelul urnei comemorative dăruită de poetul Mihai Eminescu și colegii săi de generație în anul 1871.

Președintele Consiliului Județean Suceava, domnul Gheorghe Flutur, i-a mulțumit Preafericirii Sale pentru vizita în Bucovina, după care le-a adresat un mesaj tinerilor prezenți în această zi la Mănăstirea Putna. „Astăzi îi omagiem pe tinerii de acum 150 de ani care au avut ideea și curajul să organizeze Marea Sărbătoare de românism la Putna. Și aici vorbim de Mihai Eminescu, Ioan Slavici, Ciprian Porumbescu al nostru, A.D. Xenopol și alții. Mă uit și văd foarte mulți tineri în această zi la Putna, o zi nemaipomenită, și îi mulțumesc Părintelui Patriarh că și-a făcut timp să fie aici la Suceava, la Putna. Vă mulțumim din suflet pentru că asta înseamnă aplecare extraordinară pentru Bucovina, pentru Putna, și vă suntem recunoscători. Ce mesaj putem noi să transmitem tinerilor care au 20, 25 de ani?! Dragii mei, dumneavoastră, peste 50 de ani, veți fi cei care veți face sărbătoarea de 200 de ani de la 1871 și atunci trebuie să ne gândim cu ce întâmpinați această sărbătoare. Și poate că mai mult ca oricând îndemnul trebuie să fie de unitate, unitate a românilor de unde vor fi ei. Trebuie ca inteligența dumneavoastră, a tinerilor, a junimii noastre, să vină să ne ajute să construim drumul drept, drumul corect, cu demnitate, să ne păstrăm identitatea națională.”, a spus Gheorghe Flutur

În acordurile Baladei lui Ciprian Porumbescu, interpretată la vioară de Tudor Andrei, reprezentanții tinerilor prezenți în aceste zile la Mănăstirea Putna au așezat Candela Aniversară aprinsă pe mormântul Sfântului Voievod Ștefan cel Mare. Totodată, au fost depuse flori la bustul poetului Mihai Eminescu din incinta așezământului monahal, dar și la efigiile organizatorilor serbării din 1871 și ai serbării din 1904, precum și la plăcile comemorative.

La final, părintele stareț Melchisedec Velnic i-a mulțumit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru bucuria prilejuită de participarea la hramul mănăstirii și la Serbarea de la Putna.

Trebuie spus că au fost numeroase forțe de ordine la Putna, duminică, jandarmi – inclusiv de la Brigada Mobilă Bacău, polițiști și cadre de la Antitero.

Cadrele SMURD au acordat îngrijiri medicale unor pelerini cu stări de lipotimie dar și unui copil care a căzut și s-a lovit la cap.


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.