Peste 9.000 de suceveni au participat duminică la manifestările organizate cu ocazia Zilei Naționale. Cu mic și mare, sucevenii s-au strâns în centrul sucevei cu mult înainte de a începe parada de 1 Decembrie pentru a prinde un loc în față. Copiii aveau steaguri tricolore în mâini și așteptau cu nerăbdare să înceapă parada militară. Asta în ciuda frigului de afară. Ca în fiecare an, la manifestări nu au lipsit oficialitățile: președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, subprefectul Silvia Boliacu, primarul Sucevei – Ion Lungu, viceprimarii Lucian Harșovschi și Marian Andronache, precum și deputați: Ioan Balan sau Alexandru Băișanu. Ceremonia de 1 Decembrie a fost deschisă de subprefectul județului Suceava, Silvia Boliacu, care a trecut în revistă trupele prezente. A fost oficiată apoi o slujbă religioasă după care discursurile oficialităților. Silvia Boliacu a dat citire mesajului de Ziua Națională a României transmis de premierul Victor Orban, după care le-a urat celor prezenți „La mulți ani România!”, „La mulți ani Suceava!”. A urmat discursul președintelui CJ Suceava- Gheorghe Flutur, care a vorbit despre nevoia de patriotism și i-a felicitat pe părinți că și-au adus copiii la manifestările dedicate Zilei Naționale.
„ Vreau să vă felicit că sunteți atât de mulți ieșiți la acest eveniment de Ziua Națională. Am avut un sentiment că e o lecție de istorie cu atâția copii veniți să vadă în direct Ziua Națională. Și vă felicit pe dumneavoastră, dragi părinți, dar și pe copilași pentru că nu e foarte cald afară, dar toată lumea e venită la acest eveniment. De aici începe patriotismul și nevoia de patriotism. Pentru că de Ziua Națională cred că despre asta trebuie să vorbim mai mult și mai apăsat. În urmă cu trei zile aici în Cetatea de Scaun a lui Ștefan sărbătoream Ziua Bucovinei. Pentru că dacă nu era Unirea Bucovinei cu Țara, 1 Decembrie nu se putea numi Zi Națională. Și dacă dăm timpul înapoi și suntem bucuroși și mândri pentru ziua de azi, sunt convins că trebuie să ne gândim ce e în sufletul celor din Nordul Bucovinei și al Basarabiei care au stat în România mare doar 22 de ani. Și de aceea obligația noastră de frate este să nu fim egoiști și să luptăm pentru ca și drumul lor să fie spre Uniunea Europeană, unde să ne întâlnim cu toții. (…) De Ziua Națională mai trebuie spus ceva și de mâine trebuie făcut, prima dată de noi oamenii politici – mai multă unitate. E nevoie de asta și trebuie să înceapă de la noi”, a spus Flutur.
Primarul Ion Lungu spus în cuvântul său că oamenii politici de astăzi trebuie să refacă unitatea de altădată a românilor. Acesta a amintit de figurile politice care au înfăptuit Marea Unire și a concluzionat: „Din păcate astăzi românii nu mai sunt așa de uniți cum erau atunci. Și aici trebuie să facem tot ce putem, noi oamenii politici, să facem unitatea de altădată a Românilor. Așa să ne ajute Dumnezeu”. Cele mai aplaudate momente au fost cele din cadrul defilării detașamentelor MAI și a tehnicii militare. Au defilat cadre de la: ISU Suceava, Jandarmerie, IPJ și SRI. Micuții au fost impresionați de câinii de urmă dar și de un roboțel al SRI-Brigada Antitero. După defilare sute de copii au mers pe esplanada Casei de Cultură, unde au putut admira tehnica militară.


 
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here