Suceava, cel mai mare focar de COVID-19 din țară, și-a permis să refuze un aparat de plasmafereză, aparat cu ajutorul căruia bolnavii suceveni de coronavirus ar fi putut să fie tratați prin transfuzie de plasmă de la pacienți vindecați. După ce a zăcut nefolosit ceva timp la Centrul de Transfuzii Suceava, aparatul respectiv a fost trimis la Vrancea. Acolo echipamentul a fost pus în funcțiune și va purtea fi folosit un an de zile gratuit pentru colectarea de plasmă convalescentă de la pacienţii vindecaţi de Covid-19. Directorul general al BPHD, Florin Hozoc, se declară snedumerit că echipamentul a fost refuzat de Suceava, județul cu cel mai mare număr de bolnavi de COVID-19 și îi arată cu degetul pe cei din conducerea Centrului de Transfuzii Suceava. „Ca o ironie, acest echipament pe care l-am instalat la Focşani este cel pe care am dorit de la început să-l instalăm la Suceava şi care stătea de peste o lună în depozit aşteptând ca autorităţţie şi mai ales directorarea Centrului de Transfuzie Sanguină să îşi facă temele să poată să primească echipamentul. Din păcate, peste 2.300 de persoane vindecate la Suceva nu au cum să doneze plasmă prin procedura de plasfamereză pentru că cei de acolo nu îşi doresc să facă plasmafereză” spune Florin Hozoc.
Acesta a dat sub formă de împrumut Ministerului Sănătăţii 32 de aparate pentru plasmafereză, pentru un an, ce vor putea fi folosite gratuit pentru colectarea de plasmă convalescentă de la pacienţii vindecaţi de Covid-19 în vederea tratării pacienţilor infectaţi în stare critică.
De partea cealaltă, directoarea Centrului de Transfuzii SUceava, Maria Pilat, spune că nu există condiții la Suceava pentru a putea fi pus în folosință acest aparat. La Suceava se recoltează plasmă prin metoda standard – câte o doză de 200 mililitri de la fiecare donator, în timp ce cu echipamentul ajuns la Vrancea se puteau recolta 3 doze de la fiecare donator, printr-o metodă mai complicată. Aparatul nu a putut fi pus în funcțiune în primul rând din cauza lipsei de personal de la Centrul de Transfuzii Suceava, susține Maria Pilat. Acolo există un singur medic – directorul centrului și mai era nevoie de un al doilea medic dar și de un număr suplimentar de asistente. Maria Pilat a mai declarat că înainte de recoltare se fac niște teste de sânge donatorului, iar aceste teste nu se pot face la Suceava. Aceasta susține că a cerut ajutor de la autorități pentru suplimentare de personal și pentru ca echipamentul respectiv să fie pus în funcțiune dar nu l-a primit în primul rând pentru că la centrul de la Suceava se poate recolta plasmă prin metoda standard.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.