Președintele Consiliului Județean, Gheorghe Flutur, anunță un parteneriat cu Ministerul Culturii și Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor pentru proiectul „Drumul lui Ștefan cel Mare”.

OFERTA SAVCOM 19-24 Octombrie

Proiectul „Drumul lui Ștefan cel Mare” este parte din „Programul Ștefanian” al Consiliului Județean Suceava.

Drumul lui Ștefan cel Mare” este un traseu turistic care include ctitorii din perioada Marelui Voievod, atât din România cât și din Republica Moldova și Ucraina. Este vorba despre 34 de mănăstiri și biserici domnești și boierești, 13 cetăți și șase curți domnești.

Șeful administrației Județene a subliniat că ruta este o bună oportunitate de conștientizare și de promovare a unei părți importante din inestimabila moștenire pe care ne-a lăsat-o Marele Voievod.

Gheorghe Flutur a arătat că prin acest parteneriat cu cele două ministere se dorește, pe de o parte, atragerea de fonduri pentru reabilitarea acestor obiective, cât și pentru promovarea și organizarea traseului, respectiv amenajarea de parcări, indicatoare, marcaje, asigurarea utilităților pe traseele care duc la obiectivele menționate.

Am discutat despre stadiul acestui parteneriat cu ministrul culturii, Bogdan Gheorghiu, și cu ocazia întâlnirii de sâmbătă de la Mănăstirea Sucevița, unde au fost inaugurate lucrările de restaurare a picturilor murale din interiorul Bisericii, lucrări finanțate prin Programul Național de Restaurare. Lucrările au fost începute în anul 2000, iar valoarea investiției este de peste 4 milioane de lei”, a declarat Gheorghe Flutur.

El a precizat că procesul de restaurare a durat timp de 20 de ani, dar proiectul s-ar fi putut finaliza în 10 ani, însă timpul s-a dublat ca urmare a alocărilor deficitare prin Programul Național de Restaurare.

„Acum putem să spunem că lucrările și finanțările prin Programul Național de Restaurare se desfășoară într-un ritm corespunzător în ultima perioadă și ca urmare în octombrie 2020 este prevăzută finalizarea lucrărilor de restaurare a picturii murale din interiorul și exteriorul Bisericii Sf. Nicolae din Bălinești. Lucrările la acest lăcaș de cult au început în 2006, fiind alocate peste 3 milioane de lei. Și mai am o veste bună, în curând vor fi reluate lucrările de restaurare la Biserica „Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul” din localitatea Reuseni, ultima ctitorie a voievodului Ștefan cel Mare. Aici s-au făcut lucrări de restaurare de arhitectură, urmând să fie realizate lucrări de protecție perimetrală, drenaje, dar și restaurarea clopotniței”, a declarat Flutur.

OFERTA RITMIC COM ILIȘEȘTI
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here