sursa foto: Obiectiv de Rădăuți

Fostul primar de la Brodina, Vasile Viorel Melen, a fost condamnat la trei ani și patru luni de închisoare. Decizia aparține magistraților Curții de Apel Suceava și este definitivă.

Fostul primar de la Brodina a fost condamnat pentru săvârșirea infracțiunilor de folosire sau prezentare cu rea – credinţă de documente ori declaraţii false, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei” (faptă privind licitaţia organizată de comuna Brodina) și folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane.

Fostul primar al comunei Brodina, Melen Vasile Viorel, a fost trimis în judecată de DNA Suceava pentru fapte de corupție. Acesta este acuzat că a dat declarații false și a întocmit documente false pentru a obține ilegal zeci de milioane de lei din bani europeni, fonduri destinate unor investiții de interes public. Procurorii DNA spun că fostul primar, în același timp administrator al SC FORESTBROD SRL Brodina şi lider al Asocierii SC FORESTBROD SRL Brodina-SC SUCT SA Suceava, a prezentat, cu rea credinţă, în anul 2011, în etapa de licitaţie organizată de comuna Ulma, documente inexacte în vederea îndeplinirii criteriilor de calificare și câştigării unei licitaţiei. Este vorba despre obținerea contractului de lucrări contractului de finanţare nerambursabilă încheiat între Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltarea Rurală şi Pescuit (APDRP) şi comuna Ulma pentru acordarea ajutorului financiar nerambursabil în condiţiile Programului Naţional pentru Dezvoltare Rurală pentru 3 acţiuni de investiţii. Ivestițiile aveau în vedere: modernizare DC Nisipitu-Lupcina; înfiinţarea şi dotarea centrului de asistenţă după programul şcolar tip after school în localitatea suceveană Ulma precum și modernizarea căminului cultural Ulma. Procurorii DNA susțin că acordul de asociere dintre SC FORESTBROD SRL şi SC SUCT SA nu a fost încheiat în scopul realizării lucrărilor, în condiţiile prevăzute în fişa de date a achiziţiei, ci doar în scopul îndeplinirii criteriilor de calificare şi câştigării licitaţiei organizate de Primăria Ulma, de către SC FORESTBROD SRL.Acordul şi oferta aveau un caracter pur formal, reprezentând documente inexacte din punct de vedere al realităţii datelor prezentate comisiei de licitaţie.În condiţiile în care SC FORESTBROD SRL nu ar fi întrunit singură toate condiţiile de calificare pentru a i se atribui contractul de lucrări, fapta a avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene şi de la bugetul de stat, în valoare de peste 10,7 milioane lei.

Ilegalități pe bandă rulantă după ce Melen a devenit primar la Brodina

Mai mult, Melen a intrat în conflict de interese, când în anul 2012 a prezentat, cu rea credinţă, în calitate de administrator de firmă, în etapa de depunere a ofertelor la o licitaţie organizată chiar de comuna Brodina, a prezentat documente inexacte iar apoi în calitate de proaspăt primar şi reprezentant legal de proiect, a prezentat la CRPDRP Iaşi împreună cu dosarul depus la licitaţie şi documente false. Firma acestuia a beneficiat ilegal de peste 11,9 milioane de lei din fonduri europene.Melen nu s-a oprit însă aici și s-a aflat în continuare în conflict clar de interese prin acțiunile sale. Astfel, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, în calitate de primar, în perioada 31.07.2012-16.01.2013, el a semnat un număr de 17 contracte de lucrări, de prestări servicii sau de vânzare-cumpărare între comuna Brodina și firma sa al cărui administrator a devenit soția. Prin aceste documente s-au obţinut foloase patrimoniale în sumă totală de 136.646 lei, constând în contravaloarea preţului din contract a unor terenuri din comuna Brodina, în suprafaţă totală de 18.833 metri pătrați, pentru soţia sa, Melen Ana şi fiul său, Melen David şi foloase patrimoniale în sumă totală de peste 22.6 milioane lei, pentru societatea SC FORESTBROD SRL Brodina, cu care Melen Vasile Viorel s-a aflat în raporturi de muncă anterior, fiind angajat ca administrator. Alături de primar a fost trimisă în judecată și firma acestuia, în calitate de persoană juridică. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalul Suceava. Bunurile fostui primar de Brodina au fost puse sub sechestru în anul 2015.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.