Intervenție chirurgicală complexă, realizată de medicii ortopezi suceveni. Operația a fost făcută unui pacient de 27 de ani, rănit grav într-un accident rutier și care a fost salvat de la protezare.

O echipa de medici din cadrul secției Ortopedie (Grămada Marius, Voinea Rareș, Puha Ciprian) a realizat luni o intervenție chirurgicală de osteosinteză la nivelul cotilului (cavitatea articulara a osului iliac, unde se articuleaza cu femurul).

Interventia s-a realizat la un tânăr de 27 de ani, politraumatizat prin accident rutier, internat de aproximativ 3 săptămâni in Spitalul Judetean Suceava, pentru care s-au practicat în total 3 interventii chirurgicale la un interval de timp de aproximativ o săptămână, astfel încât pacientul sa poată suporta procedurile și efectele secundare să fie minime. Ultima dintre interventii a constat în reducerea unei fracturi de perete posterior de cotil.

Dr Grămada Marius : ” În absenta acestei interventii, funcționarea articulatiei soldului stang ar fi fost grav perturbata, ducand rapid la degradarea sa și la necesitatea protezarii interne la o vârsta tânăra.

Acest tip de intervenție s-a mai realizat în trecut, în conditiile de pionierat de atunci, în perioada în care șef al secției de Ortopedie era Dr.Săvescu, de către colectivul de medici de la vremea respectiva, dintre care amintim : dr. Bandac R. , actualul medic șef de secție și dr.Grunichevici.

Operația necesita condiții deosebite pentru realizare: masa specială de operație, aparat de radiologie mobila, motoare ortopedice fără fir și nu în ultimul rând o echipa de medici antrenata. Din aceste motive, în ultimii 10 ani, cazurile cu fractura de bazin/cotil au fost trimise în centrele universitare, în special în centrul din Iasi, care și-a asumat misiunea de a indruma dezvoltarea acestui capitol în zona Moldovei.

Decizia de a face intervenția la Suceava a fost motivata de starea pacientului, care nu permitea deplasarea. Colectivul secției de Ortopedie se instruieste permanent pentru a face fata noilor provocari ale societății: un numar mare de accidente rutiere, un numar mare de proteze de sold care în 10-15 ani vor necesita interventii complexe pe bazin. Datorită conditiilor din noile sali ale blocului operator, ortopedia suceveana și a permis relansarea în acest capitol, interventia realizata fiind una dintre cele mai facile.

Dezvoltarea viitoare presupune instruirea medicilor, crearea de echipe mixte de traumatologie a bazinului din care sa facă parte, alături de ortopezi și chirurgi generalisti, urologi și vasculari. O sarcina grea revine și medicilor anestezisti iar în sala de operație trebuie sa existe personal instruit în realizarea de examene radiologice deosebite.”

Conducerea SJU, cu sprijinul Consiliului Judetean Suceava, sustine evoluția și progresul actului medical sucevean, oferind servicii medicale de înaltă calitate, moderne, tuturor celor care se adreseaza acestei unități medicale de top, a informat purtătorul de cuvâtn al SJU, dr.Dan Teodorovici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.