Premierul României, Ludovic Orban, a poposit prin Suceava și prin Bucovina sâmbătă. A fost la Aeroportul Ștefan cel Mare, la Moara, în municipiul Suceava, pe șoseau de centură, la Rădăuți și prin alte locuri. Ca simplu sucevean aș fi vrut să aflu că premierul a venit în Bucovina să ajute această zonă să se relanseze după dezastrul COVID-19 și să spună concret ce măsuri va lua Guvernul în acest sens, pentru relansarea turismului și a economiei locale. Am constatat, cu amărăciune, că această vizită nu a fost decât una electorală, așa cum anunțau rivalii politici ai PNL Suceava. Așa a fost…o vizită regizată prost, ca pe vremea lui Ceaușescu, în care Orban a ascultat cum președintele CJ Suceava – Gheorghe Flutur, primari și constructori prezentau proiecte la tablă (ca la școală) și cereau fonduri. Chiar dacă e pandemie de COVID-19 presa a fost lăsată să se calce în picioare pentru a obține declarații și pentru a lua imagini, în timp ce premierul și miniștii erau după garduri de protecție improvizate – că de, e pandemie și trebuie ca mai marii țării să fie protejați, mai ales la Suceava, cel mai mare focar de coronavirus din țară! A lipsit publicul larg, sucevenii, adică au lipsit spectatorii, care, e adevărat ar fi fost invitați la un spectacol de prost gust. Aflu că la Rădăuți, pe câmp, premierul a fost întâmpinat de cineva care i-a cântat la vioară, deși totuși o chitară sau o mandolină ar fi fost mai ok!

Promisiuni și declarații
Orban a venit, s-a plimbat și a promis că primarii vor fi ajutați să racordeze localitățile la rețeau de gaz metan, că se vor face drumuri și în Moldova și că proiecte minunate vor prinde viață! A mai spus că Spitalul Județean își va reface circuitele și va putea primi nu doar bolnavii de COVID. Bașca, la Aeroportul Suceava i-a fost prezentat un proiect pe care în 2017 Klaus Iohannis promitea că îl va sprijini dar care a rămas doar pe hârtie – clusterul de bioeconomie destinat sprijinirii fermelor de animale din zonă. De plimbări ale politicienilor de la centru ca la moaște prin județ am avut parte în ultimii 30 de ani pe timpul tuturor guvernărilor, însă această vizită, în acest moment, mi se pare o AROGANȚĂ. O aroganță politică (pentru că vreau să fiu elegantă și să ocolesc cuvântul nesimțire). A te trezi din amnezie după 2 luni în care picior de liberal de la centru nu a venit în Nordul Sălbatic, în Lombardia României, de care toată lumea vorbea ca de un ținut bântuit de ciumă, să aterizezi acum, tu premier și să arunci cu promisiuni și că va curge lapte și miere, să faci vizite de lucru cu miniștri lângă tine și activiști de partid care te privesc ca pe un salvator…e chiar aroganța.
De asta au nevoie acum bucovinenii atât de loviți de COVID-19, de politicieni care se plimbă prin județ făcând promisiuni, fie ei și miniștri?! Aceiași politicieni care i-au condamnat la izolare și boală după bâlbâieli și greșeli în lanț, aceiași care le vorbeau obsedant de alegeri anticipate si de dușmanii poporului în timp ce virusul chinezesc era la granițele României!

Orban spune că Guvernul a ajutat Suceava aflată în carantină
Ludovic Orban a ținut o conferință de presă pe centura de ocolire a Sucevei (știu, poate nu a fost prea inspirată alegerea locației având în vedere ce spune lumea de politicieni…) și a răspuns întrebărilor puse de câțiva jurnaliști. A fost întrebat în primul rând de ce a venit la Suceava, pentru că reporterii chiar nu înțeleseseră de ce a venit și nu au înțeles nici după ce acesta răspuns și a pus placa cu investițiile. Întrebat de gestionarea pandemiei la Suceava, Orban recunoaște că au fost făcute greșeli, dă însă vina pe cadrele din Spitalul Județean și răspunde senin că cine a greșit va plăti… ca și cum el PNL și Guvernul său nu ar fi avut treabă cu pandemia asta și cu faptul că Suceava a fost tranformată peste noapte în focar de coronavirus! Despre transformarea Spitalului Județean Suceava în spital exclusiv COVID și despre faptul că la Suceava nu a fost adus un spital de campanie, premierul a explicat tot senin că s-a făcut la Constanța spital de campanie, să fie duși acolo diasporenii în carantină… ăia de nu au mai ajuns la Constanța, că au fost lăsați liberi pe străzi să se plimbe și să ne covideze pe toți. De ce nu au fost testați toți românii întorși din străinătate…e o întrebare la care premierul s-a făcut că răspunde și a vorbit iar de creșterea numărului de persoane testate și de măsuri luate prompt… În rest, sucevenii au fost lăsați fără singurul spital viabil din județ dar…puteau și pot merge… la alte spitale. Ăsta a fost răspunsul premierului Ludovic Orban – că pacienții suceveni au fost îndrumați spre alte spitale, care nu s-au transformat în spitale COVID. Peste 600.000 de oameni din județ au stat și stau încă fără asistență medicală, dar premierul ne spune că pot merge…în altă parte. Chestiunea e că unii dintre ei nu mai ajung îl alte părți, că mor pe drum iar în carantină nici măcar gravidele nu erau primite la spitale din alte județe pentru că se uitau toți la suceveni ca la niște leproși!
În rest, dacă urmăriți declarațiile premierului (și vă invit să o faceți!), premierul este convins că Guvernul pe care îl conduce a luat măsuri, a gestionat pandemia ca la carte, a testat oamenii și și-a făcut treaba! Ca în reclama aia…dormiți liniștiți, sunteți pe mâini bune, Guvernul veghează pentru voi! Să vă dăm o veste dragi policieni rămași cu mentalități ceaușiste: alegătorii au început să se trezească, s-au cam săturat de circ și de teatru ieftin, de regii și vizite de lucru, de promisiuni și proiecte mărețe care nu mai prind viață, nu mai vor să doarmă liniștiți după ce au fost ținuți în carantină și lăsați fără joburi, fără medici, fără spitale și FĂRĂ SPERANȚĂ!

Alina Iosif

Oferta SAVCOM 11-16 Ianuarie OFERTA RITMIC COM ILIȘEȘTI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here