Încă o operație în premieră, la Spitalul Județean Suceava. Miercuri, 18 mai, medicii de la Ortopedie au efectuat o intervenție chirurgicală în premieră pentru Suceava.

Operația a presupus reconstrucția acetabulară a hemibazinului stâng și a șoldului stâng a unui pacient de 64 de ani.

Intervenția chirurgicală a durat patru ore și a fost un succes. Echipa chirurgicală a fost formată din 3 medici primari ortopezi: dr. Petrasuc Sorin, dr. Bandac Razvan, dr. Baitoc Loredana, anestezia rahidiana fiind realizată de către dr. Stănescu Dorin – medic primar ATI.

S-au folosit alogrefe osoase structurale si morcelate, provenite de la banca de tesuturi Colentina, fixate cu un sistem modern de ranforsare acetabulara, și o proteza totala de sold cu dubla motilitate.

Pacientul de 64 de ani a suferit in urma cu 7 luni un traumatism sever la nivelul soldului si hemibazinului stang, după ce  căzut de pe bicicleta într-un șanț adânc de 2 metri și a fost grav rănit.

Pacientul a fost selectat si propus pentru interventie chirurgicala de reconstructie acetabulara si artroplastie totala de sold in urma cu 2 luni, acesta fiind monitorizat clinic si paraclinic pana la momentul interventiei, inclusiv pentru depistarea oricaror dezechilibre metabolice sau agenti infectiosi care ar putea conduce la complicatii postoperatorii.

S-au facut demersuri pentru achizitionarea atat al implantului de reconstructie acetabulara, cat si a protezei totale cu dubla motilitate din fondurile Programului National de Ortopedie, program derulat in permanenta de catre sectia de Ortopedie.

În continuare, pacientul va incepe in sectia de Ortopedie, in cadrul procesului de ingrijiri postoperatorii, un program intensiv de recuperare functionala precoce, prin mobilizarea articulara precoce a membrelor inferioare, cu ajutorul kinetoterapeutului si a atelelor motorizate de tip Kinetec, pe care sectia le are in dotare.

Ulterior, dupa externare, pacientul va continua in mod constant kinetoterapia, atat pentru recuperarea mobilitatii articulare, cat si pentru refacerea tonicitatii musculare, urmand ca mersul cu sprijin progresiv pe membrul inferior operat sa fie initiat dupa o perioada de 6-8 saptamani de la operatie.

Procedura chirurgicala efectuata are o aplicabilitate deosebit de ridicata in cadrul chirurgiei de revizie a soldului, atat pentru refacerea defectelor osoase acetabulare, cat si pentru refacerea stabilitatii articulare, constituind un pas important realizat de catre medicii acestei sectii pentru cresterea nivelului tehnic si calitativ al acestor tipuri de interventii extrem de complexe.

Sectia Ortopedie a Spitalului Judetean Suceava este singura sectie de profil din Moldova care este acreditata atât să recolteze țesut osos de la donatorul viu, precum si sa efectueze proceduri de transplant osos si tendinos cu alogrefe provenite de la Banca de eȚesuturi Colentina, unitate cu care spitalul nostru prezinta protocol de colaborare încă din anul 2016.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.