Peste 7.000 de pelerini au venit la Mănăstirea Putna, de Sfânta Marie Mare, în ciuda căldurii de afară. Credincioșii au participat la slujba religioasă, s-au închinat la moaște dar și la mormântul voievodului Ștefan cel Mare.

Slujba de pomenire a Sfintei Maria a fost săvârșită de un sobor impresionant de preoți, în frunte cu IPS Calinic, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților. Nu au lipsit momente artistice deosebite, pe scena amplasată în curtea mănăstirii fiind cântate picesne – spre încântarea miilor de oameni.

Pelerini din toată țara și turiști din străinătate au stat cu sutele la rând pentru a intra în interiorul mănăstirii și pentru a se închina la mormântul voievodului Ștefan cel Mare dar și pentru a ajunge la racla cu moaștele mai multor sfinți.

Credincioșii au vizitat și muzeul mănăstirii, care este o adevărată atracție. Localnicii au venit la slujbă îmbrăcați în costume populare, cu flori și cu steaguri tricolore în mâini, atmosfera fiind una extraordinară.

La un moment dat, marea de oameni, preoți și mireni, au spus împreună rugăciunea Tatăl Nostru (vezi video).

Printre cei prezenți la slujba de la Putna s-au numărat prefectul de Suceava – Alexandru Moldovan, subprefecții PSD Florin Sinescu și Cristian Șologon, președintele PNL al Consiliului Județean, Gheorghe Flutur, parlamentarii PSD Mirela Adomnicăi, Ioan Stan, Eugen Bejinariu, George Mîndruță și Georghe Șoldan, precum președinta Organizației de femei a PSD Suceava – Larisa Blănuri și primăria comunei Voitinel – Maria Pleșca.

Episcopul Europei de Nord, Preasfințitul Părinte Macarie, a ținut o predică la finalul Sfintei Liturghii oficiată de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului și de hramul Mănăstirii Putna iar cuvinete sale au mișcat mulțimea.

 „Iată că unii care se pretind că sunt învățători ai poporului îi condamnă pe tinerii care duc o viață curată și neprihănită dedicată Mântuitorului nostru Isus Hristos și nu înțeleg rostul taberelor pentru tineri care se organizează la mănăstiri sau în alte locuri.

Iată îi condamnă pe cei care organizează taberele pentru tineri aici la Putna sau în alte mănăstiri, neînțelegând că biserica se străduiește să ofere tinerilor noștri o alternativă, fiindcă astăzi din nefericire binelui i se spune rău, adevărului i se spune minciună, iar virtuții i se spune păcat.

Biserica oferă tinerilor și tuturor o lume a realului a binelui, a frumuseții, a adevărului și a virtuții. Aceasta oferă și va oferi Biserica neîncetat, fiindcă cu mântuirea noastră nu ne putem juca. Scump frate și scumpă soră.

Avem un suflet și avem o mântuire! Și dacă mai avem ceva de apărat aceasta este veșnicia! Dacă mai avem ceva de păstrat aceasta este Maica Domnului, care trebuie să rămână lângă noi și să ne arate cerul. Să tindem curat către cer!”, a spus PS Macarie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.