Polonezii din Bucovina s-au strâns la Solonețu Nou pentru a sărbători Ziua Națională a Independenței Poloniei. Evenimentul a fost marcat cu fast și a constituit și o lecție de patriotism pentru comunitatea poloneză din județul Suceava.
Au fost momente emoționante pentru polonezii din Bucovina, sâmbătă, la Solonețu Nou, unde Uniunea Polonezilor din România a organizat manifestări cu ocazia Zilei Naționale a Poloniei.
Mai întâi, oamenii au participat împreună la Sfânta Liturghie, la biserica romano-catolică „Coborârea Duhului Sfânt” din Solonețu Nou, unde s-au rugat și pentru pace.
Copiii erau îmbrăcați în costume tradiționale poloneze și aveau steaguri în mâini.
Slujba a fost oficiată de către capelanul Contingentului Militar Polonez care staționează la Craiova, maiorul Sebastian Semrau.
Au concelebrat: decanul de Bucovina, pr. Alois Farțadi, pr. dr. Stanislav Cucharec, capelanul polonezilor din dieceza de Iași și paroh în Solonețu Nou, împreună cu preoții diecezei de Iași.
A urmat apoi o recepție cu program artistic în cinstea sărbătorii, la Casa Polonă din localitate.
În prezența oficialitălilor, în deschidere s-au intonat imnurile de stat ale Poloniei și României iar invitații au vorbit despre importanța zilei de 11 Noiembrie 1918 (Ziua Independenței) pentru polonezii din lumea întreagă.
”Este o zi mai aparte decât a fost în alte dăți, când am sărbătorit în pace, când nu ne gândeam niciodată că aici în vecinătatea noastră poate să înceapă un război, în care să moară oameni, copii nevinovați.
Iată, că putem să ne gândim ce înseamnă patria, să ne gândim ce înseamnă o țară liberă democratică în marea familie a UE, unde putem să mergem când vrem noi și iată că vine acest război și ne arată altă față…
De accea acești copii și acești tineri trebuie să înțeleagă că ei vor duce mai departe ceea ce ne-au lăsat strămoșii noștri și sigur că este foarte important pentru ei să înțeleagă aceste momente și niciodată să nu fie aceste probleme care sunt acum și să se încheie cât mai repede acest război care este practic inutil.
Vreau să vă mulțumesc tuturor pentru că sunteți alături de noi la această sărbătoare”, a declarat Ghervazen Longher – președintele Uniunii Polonezilor din România.
La eveniment au participat: ambasadorul Republicii Polone la București – Maciej Lang, consulul Republicii Polone la București – Jarosław Szkirpan, delegația militarilor celui de-al XI-lea schimb al Contingentului Militar Polonez ce staționează la Craiova în frunte cu comandantul, maiorul Adam Gombiński, subsecretarul de stat în cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene – Doina Iacoban, subprefectul județului Suceava – Cristian Șologon, inspectorul școlar general adjunct – prof. dr. Petru Crăciun, inspector pentru minorități – Cristina Maria Albu, pr. Mihai Cobziuc – consilier eparhial la biroul de relații cu minoritățile din cadrul Cancelariei Eparhiale ai Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, președintele Uniunii Polonezilor din România – deputatul Ghervazen Longher împreună cu soția Victoria Longher, președinții și membrii comunităților poloneze din: Cacica, Gura Humorului, Moara, Păltinoasa, Pleșa, Poiana Micului, Rădăuți, Siret, Solonețu Nou, Suceava, Vicșani, Iași.
Elevii Colegiului „Alexandru cel Bun” din Gura Humorului, sub îndrumarea profesoarei lor de limba polonă, Hanna Gałęcka, elevii Școlii Gimnaziale „Henryk Sienkiewicz” din Solonețu Nou, sub îndrumarea prof. Maria Ostrovschi-Chahula, ansamblul „Sołonczanka” din Solonețu Nou, coordonat de Ana Zielonka, ansamblul „Mała Pojana” din Poiana Micului, coordonat de Agnieșca Poleacec și copiii din Cacica, îndrumați de doamna Monica Cehaniuc au pregătit un program artistic care a inclus recitări și cântece patriotice poloneze, precum și imnul de stat al Poloniei și al României.
La final, Maria Czaykovskaya – talentata cântăreață ucraineană, care a găsit adăpost împreună cu familia ei printre polonezii din Bucovina, a susținut un recital de excepție.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.