Un ceremonial vechi de sute de ani a adunat polonezii din Bucovina, la Solonețu Nou. Împărțirea cu oul sfințit a fost prilej de mare sărbătoare, luni, 17 aprilie, la o săptămână după ce polonezii au sărbătorit Paștele.

Se spune că polonezii trebuie să stea la masa de Paște împreună și să împartă ouă roșii sfințite pentru ca atunci când unul dintre ei se va pierde și va uita de rădăcini, să poată reveni în comunitate și să își aducă neapărat aminte cu cine a stat la masă și a împărțit ouăle sfințite. O zi de reîntoarcere la rădăcini și la cele sfinte.

Cu această ocazie polonezii din Bucovina s-au întâlnit pe 17 aprilie la Casa Polonă din Solonețu Nou pentru a se împărți cu oul sfințit.

Momente emoționante la sfânta liturghie

Sărbătoarea a început la ora 11:00 cu Sfânta Liturghie la biserica „Coborârea Duhului Sfânt” din Solonețu Nou concelebrată de ES Iosif Păuleț – episcop de Iași, Monseniorul Ionuț Paul Strejac – însărcinat cu afaceri ad interim în Sudanul de Sud, pr. Alois Farțadi – decan de Bucovina, pr. lt. Albert Adamczyk – capelanul Contingentului Militar Polonez care staționează la Craiova, pr. dr. Stanislav-Ioan Cucharec, capelanul polonezilor din dieceza de Iași și paroh în Solonețu Nou, împreună cu preoții din decanatul de Bucovina.

Oamenii s-au rugat împreună și au cântat împreună în biserică, aducând slavă lui Dumnezeu, în cadrul unei ceremonii religioase emoționante.

Tradiții pascale prezentate în zi de sărbătoare

După Sfânta Liturghie toți cei prezenți s-au îndreptat spre Casa Polonă din localitate pentru a lua parte la prezentarea obiceiurilor de Paști ale comunității poloneze din Bucovina.

Au fost sfințite ouăle pentru ca a apo să fie servite participanților la ceremonial. Cei prezenți au cântat Hristos a înviat din morți iar apoi s-au așezat la masă.

Pe scenă au urcat ansamblurile reprezentative Uniunii Polonezilor din România „Sołonczanka” și „Mała Pojana”.

Tot în cadrul acestui eveniment Maria Czaykovskaya – cântăreață ucraineană, care a găsit adăpost împreună cu familia ei printre polonezii din Bucovina, a susținut un recital extraordinar.

Talentata interpretă și pianistă a încântat publicul numeros, prin sensibilitate și măiestrie.

Ceremonialul împărțirii oului sfințit este o tradiție veche de secole pe care emigranții polonezi au adus-o când au venit pe meleagurile Bucovinei. Semnificația este aceea că oamenii își transmit urări de bine și își doresc să aibă un an cât mai rodnic și mai liniștit.

Au fost alături de comunitatea poloneză la eveniment: Doina Iacoban – subsecretar de Stat la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, Ioan-Cristian Șologon – subprefect al județului Suceava, pr. Mihai Cobziuc– consilier eparhial, Biroul de Relații cu Minoritățile din cadrul Cancelariei Eparhiale a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, Radu Gheorghe Dîrțu – directorul Salinei Cacica, o delegație a schimbului XII al Contingentului Militar Polonez ce staționează la Craiova în frunte comandantul maior Katarzyna Lachowicz, inspectorul pentru minorități – Cristina Maria Albu președintele Uniunii Polonezilor din România – deputatul Ghervazen Longher împreună cu soția, Victoria Longher, vicepreședinții, precum și președinții și membrii filialelor uniunii.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.