Scenariu negru. Autoritățile sucevene pregătesc spitalele din județ pentru triplarea numărului de bolnavi COVID la finele lunii noiembrie. Conform unei analize epidemiologice cazurile de coronavirus ar urma să se tripleze și va fi nevoie de suplimentarea numărului de paturi. Se estimează că la finele lunii noiembrie vor fi în jur de 900 de pacienți COVID care vor trebui internați iar spitalale din Suceava și Rădăuți nu au capacitatae necesară.

Având în vedere aceste estimări, prefectul județului Suceava, Alexandru Moldovan, a convocat marți o ședință de lucru a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență al județului Suceava, la care au participat ca invitați managerul Spitalului Județean de Urgență Suceava, dr. Alexandru Calancea, managerul Spitalului suport Covid Rădăuți, domnul Traian Andronachi și managerul general al Serviciului Județean de Ambulanță Suceava, dr. Alexandru Lăzăreanu.

Discuțiile au vizat situația la zi a locurilor disponibile pentru pacienții Covid-19 din cadrul Spitalului Județean Suceava și Spitalului Rădăuți, suport Covid, realizarea stocului strategic de materiale de protecție și stocului de medicamente, respectarea circuitelor pentru pacienții Covid și non-Covid, măsurile adoptate și măsurile de perspectivă.

Printr-o decizie a DSP Suceava de a dedica 10% din fiecare unitate sanitară pentru patologia Covid, s-ar obține un număr suplimentar de 260 paturi, aspect ce a fost discutat cu managerii tuturor unităților medicale din județ. În același timp, trebuie menținută o capacitate de tratare a patologiei non-Covid la nivelul județului în unitatea cea mai performantă, Spitalul Județean de Urgență Suceava fiind principala unitate spitalicească din județ, cu o capacitate de cazare de 1200 locuri. De asemenea, Spitalul Județean de Urgență Suceava gestionează majoritatea patologiei acute medicale și chirurgicale din cadrul județului, respectiv 75% din patologia traumatică.

Analiza specialiștilor din spitalul județean și a medicilor epidemiologi din cadrul DSP Suceava a fost de transformare progresivă a unităților din județ în sectoare Covid pentru formele ușoare. Alexandru Moldovan a solicitat conducerii DSP Suceava să finalizeze activitatea de verificare și analiză a unităților medicale din județ până joi, și să transmită către Ministerul Sănătății propunerile de introducere în circuitul de gestionare a cazurilor de infectare cu noul coronavirus. Urmează ca în ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență programată pentru ziua de vineri, conducerea DSP Suceava să prezente lista spitalelor din județ care vor prelua pacienţi Covid-19, inclusiv sectorul respectiv și numărul de paturi aferent la fiecare unitate medicală în parte.

Oferta SAVCOM 18-23 Ianuarie

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here