Ample acțiuni dedicate împlinirii a 150 de ani de la „Serbarea de la Putna-1871”. O parte dintre acestea se vor regăsi sub înaltul patronaj al Academiei Române și al Patriarhiei Române.

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a avut întâlniri cu reprezentați ai Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și Mănăstirii Putna în vederea elaborării programului de activități dedicate aniversării a 150 de ani de la “Serbarea de la Putna- 1871”.

Șeful CJ Suceava a declarat joi că, în prima ședință de consiliu, va propune aprobarea unui parteneriat între Consiliului Județean Suceava și Mănăstirea Putna pentru realizarea unor acțiuni dedicate Marii Sărbători.

„Este dorința și obligația noastră de a fi parte în realizarea acestui program, Consiliul Județean Suceava împreună cu unitățile noastre de cultură, Muzeul Național al Bucovinei, Centrul Cultural “Bucovina”, Biblioteca Bucovinei „I. G. Sbiera”, precum și Centrul Național de Informare și Promovare Turistică (CNIPT).

Programul urmează să includă activități desfășurate practic pe durata întregului an, astfel încât putem spune că principalele acțiuni culturale din acest an se vor realiza sub egida 2021 – Anul Serbării de la Putna – 150 ani.

Pentru întocmirea și derularea programului voi propune un grup de lucru din care să facă parte vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, Niculai Barbă, administratorul public al județului, Irina Vasilciuc, precum și reprezentanții instituțiilor noastre implicate în program.

La realizarea evenimentelor vom ține cont de restricții, având speranța că treptat se vor putea relaxa o mare parte dintre ele.

Anul acesta, la 15 august, se vor împlini 150 de ani de la Marea Serbare organizată la Putna unde au participat personalități de marcă ale culturii române, Mihai Eminescu, Ciprian Porumbescu, Ioan Slavici, A.D. Xenopol”, a explicat Gheorghe Flutur.

Președintele CJ Suceava a precizat că se vor organiza activități aniversare diverse desfășurate atât pe 15 august (când va fi organizată o serbare aniversară care să reamintească de “Serbarea de la Putna – 1871”), un congres studențesc aniversar iar pe durata întregului an vor avea loc manifestări culturale, științifice, vor fi realizate concursuri naționale pentru tineri, publicații, materiale cu tema aniversării, album aniversar, efigii din bronz ale organizatorilor Serbării de la Putna, expoziții, în care vor regăsi o serie de exponate prezentate în premieră publicului precum și reconstituirea drumurilor către Putna parcurse la acea vreme de Mihai Eminescu și de Ciprian Porumbescu.

Manifestările vor avea și un impact internațional.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.