Spitalul Județean Suceava riscă într-o lună să redevină exclusiv COVID. Conducerea cere degrevarea de pacienți COVID și detașarea de medici la Suceava. Aceste chestiuni au fost discutate în cadrul unei ședințe extraordinare a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, la solicitarea lui Gheorghe Flutur – președinte al Consiliului Județean.

Solicitarea lui Gheorghe Gheorghe Flutur a fost formulată în ședința anterioară a CJSU și a venit în contextul necesității consolidării și intensificării colaborării între unitățile medicale din rețeaua sanitară a județului Suceava din pespectiva aplicării unitare a protocoalelor existente, care să permită adresabilitate maximă atât pacienților confirmați Covid -19, cât și pacienților cronici care au nevoie de îngrijiri specifice, dar și urgențelor medico-chirurgicale a diferitelor patologii care necesită intervenții imediate. În aprecierea sa, trebuie un efort comun al tuturor unităților sanitare din județ, de natură a oferi cetățenilor județului îngrijiri medicale de calitate. Astfel, ordinea de zi a ședinței a fost dedicată analizării contextului epidemiologic actual înregistrat la nivelul județului Suceava, precum și modul de organizare a unităților sanitare județene, respectiv posibilitatea organizării de sectoare dedicate pacienților COVID-19.

Se cere Salvarea Spitalului Județean Suceava pentru că are compartimente unice în județ și în zonă

Conform precizărilor managerului Spitalului Județean Suceava, dr. Alexandru Calancea, unitatea spitalicească are în acest moment o capacitate de 1200 locuri având o serie de secții/compartimente unice în județ:
Cirurgie și ortopedie pediatrică
Maternitate gradul 3(secția neonatologie)
Neurochirurgie pediatrică
Unitate accidente vasculare cerebrale
Unitate USSTAC (urgențe cardiac coronariene)
Cardiologie intervențională
Cirurgie Vasculară
Chirurgie plastica
Compartiment pacienți HIV
Oncologie
Hematologie.

Potrivit datelor oficiale, Spitalul Județean Suceava, în momentul de față, gestionează majoritatea patologiei acute din cadrul județului, respectiv 75% din patologia traumatică, desfășoară aproximativ 25 programe naționale prin D.S.P. și C.A.S., cele mai multe fiind dedicate pacienților cronici.

Un singur medic de la ATI are în grijă zeci de pacienți, ceea ce presupune un efort uriaș

Managerul Spitalului Județean Suceava Calancea a precizat că, raportat la un număr de 800 pacienți aflați în spital la începutul lunii martie, în prezent spitalul județean are în grijă între 180-200 pacienți confirmați Covid-19, 100-200 pacienți suspecți Covid-19 și 350 pacienți cu afecțiuni cronice decompensate.
A subliniat faptul că la 7 luni de la debutul pandemiei, spitalul județean tratează doar 50% din pacienții de dinaintea epidemiei, în afara urgențelor și a nașterilor ne mai fiind tratate afecțiunile cronice, aspect ce ridică mari îngrijorări în rândul cadrelor medicale. Analiza specialiștilor a relevat faptul că principala cauză a nereluării activității normale a spitalului județean o reprezintă scindarea secției ATI în două sectoare, sectorul non-Covid și sectorul Covid.
Sectorul non-Covid este format din 20 de paturi și din blocul operator ce este gestionat de 6 medici specialiști care, cu mari eforturi, reușesc să susțină o singură linie de gardă (deși necesarul ar fi de 2 linii de gardă), desfășurând în prezent pe săptămână 60 de ore de muncă.
Sectorul Covid, format din 20 de paturi, este gestionat de 5 medici specialiști care realizează ture de 12 ore, 7 zile din 7. Un medic ATI are în îngrijire între 15 și 20 de pacienți, deși normarea este de un medic la 4 paturi. Analizele realizate de către SJU Suceava arată că în cazul creșterii peste 20 a numărului de pacienți Covid-19 în ATI, există posibilitatea transformării întregii secții, respectiv a întregului spital în sector Covid.
Din analiza datelor statistice pe care le deține Spitalul Județean Suceava se constată o tendință de creștere a cazurilor cu patologie Covid-19, fapt ce poate duce la atingerea capacității maxime de cazare de 225 de locuri în spațiile disponibile pentru această patologie, iar numărul pacienților ce necesita terapie intensivă va crește în paralel. În cazul acestui scenariu nefavorabil, în aproximativ o lună va fi necesară închiderea secțiilor non-Covid și dirijarea patologiei respective spre alte unități din județ. În cazul unei creșteri accentuate a cazurilor grave există, deasemenea riscul ca secția ATI să devină Covid, să ducă la blocarea activității non-Covid a spitalului, și la redirecționarea patologiilor obstetricale, traumatologice sau chirurgicale acute.

Conducerea Spitalului Județean Suceava solicită degrevarea de pacineți COVID pentru ca activitatea unității să nu mai fie blocată

Managerul Spitalului Județean Suceava a ridicat chestiunea degrevării unității de patologia Covid și susținerea secției de terapie intensivă prin aport de personal. În acest sens, prefectul județului Suceava Alexandru Moldovan, a precizat că a făcut demersuri către Ministerul Sănătății, Departamentul pentru Situații de Urgență și Centrul Național de Conducere și Coordonare a Intervenției, încă de săptămâna trecută, în vederea detașării unui număr de 7 medici ATI la Spitalul Județean de Urgență Suceava, a dispus realizarea unui circuit pre-triaj la Spitalul municipal Vatra Dornei prin montarea unor containere în curtea spitalului, și reiterează sprijinul total către toate unitățile sanitare din județ. Totodată, a comunicat managerilor spitalelor din județ că va iniția demersuri instituționale imediate, urmare a solicitărilor venite din teritoriu, considerând aspectele discutate ca fiind o prioritate zero, pentru soluționarea cât mai urgentă a crizei și stopării răspândirii Covid – 19.
Prefectul județului Suceava Alexandru Moldovan a transmis, prin intermediul managerilor spitalelor, reprezentanților SAJ Suceava și ISU Suceava, un mesaj de mulțumire cadrelor medicale, voluntarilor SMURD și ISU, implicati în aplicarea măsurilor de prevenire, limitare și tratare a cazurilor Covid-19. El a subliniat importanța respectării măsurilor impuse de autorități în contextul pandemic actual, fiind cazul de a înțelege noi toți, în mod responsabil, implicațiile pentru familiile noastre, pentru toată societatea, astfel încât să ne protejăm și să îi protejăm pe cei dragi, pentru a învinge acest virus și a ne regăsi, împreună, sănătoși.

Oferta SAVCOM 1-6 Martiue OFERTA RITMIC COM ILIȘEȘTI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here