În luna decembrie mulţi dintre românii plecaţi în străinătate revin acasă pentru a celebra împreună cu familiile Sărbătorile de Iarnă. În acest context, spun polițiștii, se remarcă o creştere a circuitului valorilor monetare şi a tranzacţiilor comerciale. În multe dintre cazuri, cetăţenii schimbă valută şi mânuiesc valori monetare mai importante decât în celelalte perioade ale anului. Deşi în mod constant poliţiştii promovează cu sprijinul mass-media recomandări preventive, unii cetăţeni, din dorinţa unui câştig material, ignoră aceste sfaturi şi cad victime ale escrocilor care îi înșeală prin metoda „şmen”.Metoda „şmen” presupune ca la un schimb valutar făcut la colţul străzii, în schimbul unui profit promis, cel care acceptă ajunge de fapt să primească mai puţini bani. Modul de operare intitula „şmen” este aplicat de suspecţi în momentul când, la un schimb valutar ilegal, cer banii pentru a-i renumăra, dar de fapt acela este momentul în care sustrag sau înlocuiesc suma valabilă cu o sumă derizorie și imediat, sub pretextul că în zonă și-au făcut apariția polițiștii, infractorii dispar rapid, iar victima descoperă ulterior că a fost înșelată şi a primit mai puţini bani. Două astfel de cazuri s-au înregistrat în acest weeekend pe raza municipiului Suceava, anunță purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava- Ionuț Epureanu.

OFERTA SAVCOM 26-31 Octombrie

Doi suceveni, țepuiți prin metoda șmen în aceeași zi

Poliţia Municipiului Suceava a fost sesizată direct de către un tânăr de 25 ani din Bălăceana cu privire la faptul că a fost înşelat de către o persoană necunoscută în timp ce se afla pe raza municipiului. În timp ce se afla în zona caselor de schimb valutar din zona centrală, mai exact vis-a-vis de Piaţa Centrală Suceava, tânărul a fost abordat decătre o persoană necunoscută, care l-a determinat să îl însoţească spre o altă casă de schimb valutar, care ar fi oferit un curs valutar mai convenabil. Astfel, tânărul de 25 de ani a însoţit respectiva persoană, iar în momentul în care au ajuns pestrada Curtea Domnească, persoana în cauză i-a propus să îi schimbe o suma de bani, la un schimbmai avantajos ca cel oferit de casele de schimb din zonă. Între cei doi a avut loc un acord verbal, urmând ca tânărul să îi ofere persoanei necunoscute suma de 200 euro, iar aceasta din urmă să îi remită suma de 950 lei. În aceste condiţii, persoana necunoscută i-a oferit părții vătămate o suma de bani dispusă în bancnote de 50 lei, iar după ce a numărat banii a constatat că i-a oferit o suma mai mică decât cea convenită, respectiv suma de 900 lei, fapt pentru care i-a atras atenţia persoanei în cauză. Persoana necunoscută i-a cerut suma de 900 lei pentru a o completa cu încă o bancnotă de 50 lei, conform înţelegerii prealabile, iar tânărul de 25 de ani s-a conformat. Ulterior persoana necunoscută i-a oferit părții vătămate din nou o sumă de bani dispusă în bancnote de 50 lei, iar aceasta i-a remis suma de 200 euro. După efectuarea tranzacţiei persoana necunoscută a părăsit zona, iar tânărul de 25 de ani a numărat suma de bani primită şi a constatat că i-a fost înmânată suma de 350 lei.În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „înşelăciune”.
Tot la finele săptămânii, Poliţia Municipiului Suceava a fost sesizată prin SNUAU 112 cu privirela faptul că, o persoană a fost înșelată cu ocazia unuei operațiuni de schimb valutar în cartierul Burdujeni. S-a cosntatat că o femeie de 78 ani, din comuna Siminicea, a intrat în incint aunei case de schimb valutar cu intenţia de a cumpăra euro, astfel ea s-a aşezat la rândul casei de schimb. Persoana vătămată a declarat că în acel loc a fost abordată de către o persoană necunoscută care tocmai efectuase operaţiuni la acea casă de schimb valutar şi care i-a propus un schimb valutar mai avantajos, astfel că a însoţit-o afară din magazin. Astfel, în faţa magazinului, persoana necunoscută i-a spus că îi va vinde suma de 400 euro înschimbul sume de 1900 lei, fapt cu care femeia de 78 de ani a fost de acord. În aceste condiţii, femeia i-a înmânat persoanei necunoscute suma 1900 lei. Persoana necunoscută s-a întors cu spatele pentru un scurt moment, după care a revenit şi i-a spus acesteia că nu mai doreşte să efectueze operaţiunea asupra căreia au convenit, i-a înmânat o sumă de bani şi a părăsit zona. Bătrâna a mai declarat că imediat a numărat suma de bani înmânată de acea persoană şi a constatat că i-a returnat doar 900 de lei. În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „înşelăciune”. Polițiștii recomandă celor acre vor să cumpete sau să vândă valută să facă acest lucru doar la case de schimb valutar avizate.

OFERTA RITMIC COM ILIȘEȘTI
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here