Verificări la instalațiile de gaz din municipiul Suceava, după explozia de pe strada Tipografiei. Este decizia prefectului de Suceava, Alexandru Moldovan, și vor fi controlate, cu prioritate, instalațiile din locuințele persoanelor în vârstă.

Alexandru Moldovan a convocat, luni, după explozia din blocul aflat în centrul Sucevei, o ședință de îndată a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență în cadrul căreia ISU Suceava a prezentat o situație cu privire la aceste tipuri de eveniment.

Conform ISU Suceava, în perioada 2020 – martie 2023, la nivelul județului, s-au înregistrat 9 explozii neurmate de incendiu, pe fondul acumulărilor de gaze și a consumării accidentale a acestora în urma inițierii cu o sursă de natură electrică (întrerupător) sau flacără deschisă în spații închise (provenită de la o brichetă/chibrituri).

În aceeași perioadă de referință, s-au înregistrat 100 intervenții pentru asigurarea/supravegherea zonei ca urmare a acumulării/scăpării de gaze combustibile, marea majoritate pe teritoriul municipiului Suceava.

Prefectul a concluzionat că exploatarea instalațiilor de gaze naturale nu se realizează în condiții dintre cele mai bune, mai ales că vorbim de două explozii mari în decurs de doar câteva luni, în municipiul Suceava.

„Este firesc să ne punem întrebarea ce nu este în regulă, ce poate fi îmbunătățit astfel încât evenimente precum explozia produsă la sfârșitul anului trecut în cartierul Burdujeni să nu se mai repete. Voi semna astăzi ordinul prin care o comisie de verificare alcătuită din reprezentanții ISU, ITM, ai Inspectoratului Județean în Construcții, ai Primăriei Suceava și furnizorului de gaze naturale va desfășura timp de 10 zile activitate pe raza municipiului Suceava.

Ne interesează în primul rând modul în care sunt exploatate instalațiile de utilizare ale gazelor naturale de către consumatorii vulnerabili, cu precădere persoanele în vârstă, precum și modul în care s-au executat verificările și reviziile acestor instalații prin firmele autorizate. Funcție de concluziile rezultate, vom stabili măsuri și acțiuni care să conducă la remedierea deficiențelor și asigurarea unui climat de siguranță pentru comunitate.

Fac un apel către toți cetățenii să trateze cu maximă atenție și responsabilitate această problemă a utilizării gazelor naturale. În același timp, solicit ferm tuturor instituțiilor cu responsabilități în domeniu să fie mult mai prezente în spațiul public în ceea ce privește diseminarea măsurilor de prevenire”, a explicat Alexandru Moldovan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.