Adulți și minori folosiți ca sclavi la o fermă agricolă. Propcurorii DCIICOT au efectuat percheziții în acest caz, fiind ridicat un individ pentru trafic de persoane și trafic de minori.

Adulți și minori folosiți ca sclavi la o fermă agricolă dintr-o comună bihoreană. În perioada 2018 – 08.10.2020, dată la care organele de urmărire penală au acționat prin efectuarea unei percheziții domiciliare la o locație care servea ca fermă de animale, erau adăpostite mai multe persoane vătămate minore și majore ce au fost recrutate direct sau prin intermediari, în scopul prestării unor munci agricole. Persoanele recrutate provin din medii sociale defavorizate, fără un loc de reședință stabil, sunt lipsite de resurse financiare sau sunt într-o stare de vulnerabilitatea evidentă din cauza unor afecțiuni medicale sau a vârstei fragede.

După recrutarea și transportul muncitorilor la ferma respectivă, li se cereau actele de identitate ca o garanție a faptului că nu vor părăsi locația. Aceste acte rămâneau în posesia proprietarului, care a refuzat restituirea la cererea repetată victimelor. După deposedarea de actele de identitate, persoanele racolate au fost cazate în condiții insalubre, într-o cameră aflată într-un corp de clădire improvizat, fără a primi hrana adecvată. Practic munictorii erau folosiți pe post de sclavi.

Sub imperiul unui climat de teamă impus prin violență fizică și verbală, dar și determinat de deposedarea de actele de identitate și privarea de orice resurse financiare, persoanele vătămate au prestat muncă la fermă, în condiții deosebit de grele, respectiv erau determinate să lucreze peste 12 ore pe zi, fără pauza săptămânală de odihnă și fără întreruperi pentru recuperare. Persoanele vătămate nu au fost remunerare pentru munca prestată nici cu sumele derizorii promise inițial de către inculpat, pentru a fi private de resursele necesare deplasării de la fermă și pentru a crea o stare de dependență între acestea și exploatator.

La data de 08.10.2020, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Oradea împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul B.C.C.O. Oradea au efectuat un număr de 5 percheziții domiciliare, pe raza județului Bihor, în urma cărora au fost ridicate acte de identitate și alte documente relevante cauzei.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul lucrătorilor de poliție din cadrul Serviciului Criminalistic al IPJ Bihor și al jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Bihor. Proprieatrul fermei a fost reținut pentru 24 de ore și urmează să fie prezentat instanței cu propunere de arestare preventivă.

Oferta SAVCOM 25 - 31 Octombrie

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here