Camion cu rumeguș, confiscat de polițiștii suceveni. Purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava, Ionuț Epureanu, declară că prevenirea infracţiunilor la regimul silvic constituie o prioritate pentru poliţiştii suceveni, periodic fiind organizate acțiuni de control în teren, atât în fondul forestier, la societăţile de prelucrare dar şi pe drumurile publice, pe rutele de transport a materialului lemnos.

În cadrul unei acțiuni pe linie silvică, polițiștii au confiscat un camion cu rumeguș, la Boroaia.

Un echipaj de politie din cadrul SPR 1 Vadu Moldovei, a oprit pe DN15C, sâmbătă, un autocamion care transporta un container cu rumeguș. Conducătorul nu a putut prezenta documentele de însoțire a materialului lemnos declarând verbal că nu deține.

În continuare s-a procedat interogarea aplicației iWood Tracking , rezultând faptul că pentru data, locul și ora opririi nu există generat vreun cod valabil.

Autoutilitara a fost condusă la sediul Ocolului Silvic Fălticeni, unde specialistii silvici au procedat la inventarierea materialului lemnos (rumeguș) din mijlocul de transport, identificând un volum total de 11,65 m3 rumeguș rășinoase.

În cauză, s-a întocmit dosar penal privind săvârsirea infracțiunii de ”transport cu orice mijloace de transport a materialele lemnoase, în volum de peste 10 m3, neînsoțite de documente specifice de transport.

Volumul de 11.65 m3 materiale lemnoase (sortiment rumeguș rășinoase), în valoare de 1246,55 lei, a fost predat în custodia Ocolului Silvic Fălticeni.

Autocamionul, în valoare de aproximativ 40.000, lei a fost indisponibilizat de către polițiști.

În perioada 04.02-12.02.2021 conform Planului de acțiune „Scutul Pădurii 2020” poliţiştii din cadrul IPJ Suceava – Serviciul Ordine Publică – Biroul Combaterea Delictelor Silvice, în cooperare cu lucrători de jandarmi și specialiștii silvici din cadrul Gărzii Forestiere Suceava și Direcției Silvice Suceava au acționat în sistem integrat pentru prevenirea și combaterea activităților ilegale din domeniul circulației, depozitării prelucrării și comercializării materialului lemnos.

Ionuț Epureanu aprecizat că au fost efectuate 51 de controale pe drumurile publice, 3 controale pe linia provenienței, prelucrării, depozitării și valorificării materialului lemnos și 7 controale în fondul forestier și la unități economice.

Au fost constatate 13 infracțiuni silvice. Au fost aplicate 38 de sancțiuni contravenționale in valoare de 22.930 lei.
Au fost confiscați 20 metri cubi material lemnos și a fost indisponibilizat un camion de transport în valoare de 40.000 lei.

Poliţiştii atrag atenţia asupra respectării legislaţiei în domeniul silvic, acţiuni şi controale în vederea celor care comit delicte silvice urmând a fi desfăşurate şi în perioada următoare în vederea identificării şi tragerii la răspundere a celor care încalcă normele în vigoare.

Ionuț Epureanu, purtător de cuvânt IPJ Suceava

Oferta SAVCOM 18 - 23 Octombrie

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here