[fvplayer id=”13″]
Cruci de gheață, sculptate la Bosanci pe ploaie, în ajun de Bobotează, marți dimineață. Nimic nu i-a oprit pe localnici să ducă tradiția mai departe, nici temperaturile ridicate, nici lipsa gheții pe iazurile din comună și nici ploaia.

Localnicii din Bosanci au adus gheață anul acesta de pe Lacul Roșu. Bucățile de gheață au fost transportate către Suceava cu mașina.

Este o tradiție de aproape 100 de ani ca, în ajun de Bobotează, pompierii civili dar și localnicii din comuna Bosanci să sculpteze cruci de gheață care mai apoi ajung la bisericile din sat și din toată Bucovina.

Anul acesta, din cauza temperaturilor ridicate, au fost confecționate doar 5 cruci de gheață, trei fiind puse la bisericile din Bosanci, una la biserica de la ISU Suceava și una a fost trimisă la Botoșani.

Pentru a da gheții forma crucii, localnicii folosesc un șablon, îl așează pe gheață și taie împrejurul lui cu drujba. Crucile sculptate în gheață sunt montate tot pe un suport de gheață.

Una dintre cruci a fost sculptată chiar în fața bisericii de la ISU Suceava, iar pompierii militari au dat și ei o mână de ajutor. Toată lumea speră ca temperaturile să scadă și crucile din gheață să reziste în fața bisericilor cât mai mult, să nu se topească.

Tradiția aceasta a început la Bosanci cu aproape 100 de ani în urmă, după un incendiu mare care a mistuit comuna. De atunci, localnicii sculptează cruci de gheață pe care de Bobotează le pun în fața bisericilor pentru a fi apărați de foc.

Se spune că de Bobotează trebuie să îți pui o dorință pentru Anul care tocmai a început după care să lipești o monedă pe crucea de gheață. Dacă moneda se lipește de gheață este semn că dorința se va îndeplini.


Oferta SAVCOM 11-17 Octombrie

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here