Stație ITP RITMIC ILIȘEȘTI

Nereguli grave constatate la Spitalul Județean Suceava de oficiali din cadrul Ministerului Sănătății. Secretarul de stat Nelu Tătaru, prezent zilele acestea la Suceava pentru evaluarea focarului de coronavirus, a declarat la România TV, miercuri dimineață, că sunt nereguli pe bandă rulată la Spitalul Județean Suceava și în ceea ce privește asigurarea materialelor de protecție a personalului, nereguli de management, de testare a personalului dar și în achetele epidemiologice. Acesta a spus că se vor aplica sanncțiuni atât la nivelul managementului spitalului dar și la DSP Suceava. Nelu Tătaru a intrat în direct la RTV și a avut un dialog cu o asistentă de la spital care efectiv plângea că nu este testată pentru COVID-19 și că reprezintă un pericol pentru familia sa. Femeia declara că va veni la serviciu dar vrea să știe dacă este sau nu pozitivă, însă nu i se permite testarea ci este chemată la lucru din cauză că nu mai este personal disponibil.
Un alt oficial, secretarul de stat Horaţiu Moldovan, a afirmat că la Spitalul Judeţean Suceava au existat cantităţi insuficiente de materiale de protecţie, dar a atras atenţia că distribuirea prioritară către personalul care lucrează în boli infecţioase, în terapie intensivă şi cu pacienţi suspecţi ar fi fost posibilă.
“În ceea ce priveşte dotarea cu materiale de protecţie, într-adevăr acolo au fost probleme, au fost cantităţi insuficiente de materiale de protecţie, dar au existat şi există instrucţiuni de utilizare a lor spre punctele de pericol în toate spitalele. Dacă sunt mai puţine la un moment dat într-un loc, ele trebuie distribuite către personalul care lucrează în boli infecţioase, în terapie intensivă, care lucrează cu pacienţi suspecţi. Acest lucru ar fi fost posibil chiar şi la un nivel de aprovizionare poate mai mic. Am fost asiguraţi de suplimentarea tuturor materialelor de protecţie care se importă zilele astea”, a afirmat marţi seara, Horaţiu Moldovan la Antena 3, în emisiune lui MIhai Gâdea.

COMUNICAT MINISTERUL SĂNĂȚII
În cursul zilei 24.03.2020, echipa Ministerului Sănătății condusă de dr. Nelu Tătaru, secretar de stat a făcut o primă evaluare a activității Spitalului Clinic Județean Suceava în contextul răspândirii noului corornavirus.
Din echipa MS fac parte șefii Comisiilor pentru medicină de urgență și epidemiologie a Ministerului Sănătății, prof.dr. Diana Cimpoieșu, respectiv prof.dr. Doina Azoicăi. Echipa este completată de către directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică Iași, conf. univ Lucian Indrei, coordonatorul direcțiilor de sănătate publică din Regiunea de NE.
După prima zi de verificare, echipa MS a decis închiderea Spitalului Județean Suceava începând de astăzi pentru 48 de ore în vederea realizării procedurilor de dezinfecție.
Tot astăzi va începe transferarea celor 124 de pacienți care se mai află internați în spital în alte unități sanitare, după cum urmează:
– Pacienții confirmați pozitiv la COVID 19 vor fi repartizați la secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean Suceava care se află într-o clădire pavilionară separată. Această clinică are 248 paturi, din care în prezent sunt ocupate 108.
– Pacienții confirmați negativ la COVID 19 care nu reprezintă urgențe își vor continua tratamentul izolați la domiciliu, sub supravegherea medicului de familie
– Pacienții care sunt confirmați negativ și reprezintă urgențe medicale care necesită tratament într-o unitate sanitară vor fi transferați în spitale din județul Iași, în funcție de patologie.
În 48 de ore se estimează deschiderea Unității de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean Suceava, care este supusă procesului de dezinfecție. UPU va începe să funcționeze din nou cu personal medical transferat din clinicile medicale din Iași, clinicile private din Suceava, precum și personal din cadrul Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Suceava.
Toți pacienții care vor fi investigați și diagnosticați în UPU a SCUJ Suceava vor fi dirijați pentru continuarea tratamentului în unitățile medicale din Fălticeni și Rădăuți. Cei cu patologie severă vor fi direcționați către unitățile medicale din Iași.
În ceea ce privește personalul medical, în unitatea sanitară sunt angajate 1300 persoane, personal medical și auxiliar.
Din cei 233 de medici ai unității sanitare, 34 sunt confirmați pozitiv la COVID 19. Aceștia sun internați la Spitalul de Boli Infecțioase Suceava, restul sunt în izolare timp de 14 zile la domiciliu.
De asemenea, 49 de asistenți medicali și infirmieri confirmași cu COVID 19 din cadrul spitalului județean se află internați în Spitalul de Boli Infecțioase Suceava.
Echipa MS a decis ca, după dezinfecție, Spitalul Județean Suceava să devină unitate medicală în care să fie tratate cazurile infectate cu noul coronavirus.
Ministerul Sănătății a alocat 5 milioane de lei pentru continuarea investițiilor și dotarea noului spital din Fălticeni. De asemenea, MS a alocat Direcției de Sănătate Publică din Suceava 750 000 lei pentru achiziționarea unui sistem de detectare moleculară (Real Time PCR). Evaluarea echipei medicale a MS continuă zilele următoare cu toate unitățile sanitare din regiunea NE. Astăzi va fi verificată situația de la Botoșani.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here