Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava va fi restaurată de Ministerul Dezvoltării

Pot fi demarate lucrările de restaurare a Mănăstirii ”Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, a anunțat de la Suceava ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, Cseke Attila.

Ministrul, aflat joi în vizită de lucru în județul Suceava, a semnat contractul de proiectare și execuție pentru consolidarea și reabilitarea ansamblului în cadrul căruia se află și Biserica Sf. Gheorghe, obiectiv inclus în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Valoarea totală a contractului este de 65,93 milioane lei, iar durata de execuție a lucrărilor este de 42 de luni, din care 6 luni dedicate activității de proiectare. Acest obiectiv este cel mai ambițios proiect privind un moment UNESCO în județul Suceava din ultimii ani, a amintit ministrul.

“Anunț cu bucurie această restaurare finanțată de Guvern, prin Ministerul Dezvoltării, a celui mai important monument istoric al Municipiului Suceava, vechi de 500 de ani. Biserica are o valoare culturală deosebită, și se bucură de un interes semnificativ din partea credincioșilor și al turiștilor. Scopul nostru este să sprijinim conservarea și valorificarea acestei mănăstiri”, a anunțat Cseke Attila.

Astfel, ansamblul, care include Biserica “Sfântul Gheorghe” și alte 4 monumente de categorie „A”, aflată în zona centrală a municipiului Suceava, va fi restaurat și valorificat din punct de vedere cultural și economic, pentru creșterea gradului de acces al publicului larg și al persoanelor cu diferite dizabilităţi, pentru asigurarea unor condiții optime pentru administrarea și punerea în valoare a clădirilor de patrimoniu aflate în incinta mănăstirii, precum și pentru reorganizarea și îmbunătățirea condițiilor de trai pentru obștea monahală.

Obiectivul de investiții, amplasat pe o suprafață de 16.558 mp, va beneficia de o serie de intervenții la elementele de arhitectură, bazate în special pe concluziile studiilor istorice și pe studiile tehnice preliminare privind elementele de lemn și de zidărie din piatră și cărămidă. Proiectul va fi finanțat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, prin Compania Națională de Investiții, în cadrul Programului național de construcții de interes public sau social (PNCIPS).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.