Dosarele de pensii ale sucevenilor care au lucrat în Italia vor fi soluționate mai rapid. Anunțul a fost făcut vineri de deputatul PSD de Suceava Mirela Adomnicăi, care a precizat că foarte mulți suceveni au lucrat sau lucrează în peninsulă.

Dosarele de pensie ale acestora vor fi soluționate mai rapid, potrivit ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu, după întrevederea cu omologul său din Republica Italiană, Marina Elvica Calderone, ministru al Muncii și Politicilor Sociale.

Casele de Pensii din România au semnalat nu o dată faptul că procesul de recunoaștere a acestor drepturi este dificil și poate dura până la trei ani.

„Această situație a fost discutată cu reprezentanta guvernului italian în urma unei întrevederi solicitată de Simona Bucura-Oprescu la Luxemburg, la Consiliul Uniunii Europene dedicat miniștrilor muncii, ocupării și politicilor sociale.

Apreciez atât demersul dnei Simona Bucura-Oprescu de a rezolva această problemă care stagnează de ani de zile, cât și reacția promptă a ministrului italian, care s-a implicat personal în soluționarea acestei proceduri greoaie care afectează mii de români.

Din datele existente, în momentul de față sunt în jur de 5000 de dosare întârziate.

Una dintre primele măsuri luate de ministrul italian al Muncii constă în formarea a 10 funcționari italieni din ministerul de resort care se vor ocupa în mod special de soluționarea cererilor transmise online de către cetățenii români prin sistemul RINA.

Potrivit statisticilor oficiale, în Italia sunt peste un milion de români, iar numărul contractelor de muncă încheiate de aceștia în Peninsulă este de peste 600.000”, a explicat Mirela Adomnicăi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.