foto din arhivă

Percheziții, inclusiv în penitenciar, după ce o femeie din Ipotești a fost înșelată prin metoda accidentul. O tânără de 20 de ani a ridicat banii după ce bărbatul din penitenciar a discutat la telefon cu victima.

polițiștii Serviciului Investigații Criminale, cu sprijinul structurilor de cooperare și al polițiștilor din cadrul subunităților de poliție au organizat o acțiune complexă pentru destructurarea unui grup infracțional care acționat în mod coordonat, inclusiv dintr-o unitate de penitenciar, săvârșind mai multe fapte de înșelăciune prin metoda ,,accidentul” în dauna unor persoane vârstnice de pe raza județului Suceava.

Astfel, în noaptea de 06 spre 07 octombrie, o femeie din comuna Ipotești, a fost înșelată de persoane necunoscute prin metoda ,,accidentul” cu suma totală de 6.470 de euro, 46.400 lei, un lănțișor și o pereche de cercei din aur.

În baza probatoriului administrat în cauză, a rezultat că în noaptea de 06 spre 07 octombrie, în intervalul orar 22.40 – 02.40, în baza unei înțelegeri prealabile cu un bărbat încarcerat într-o unitate de penitenciar, cunoscând intențiile infracționale ale acestuia, precum și activitatea infracțională desfășurată, o femeie de 20 de ani, din municipiul Suceava, s-a deplasat cu autoturismul la locuința persoanei vătămate de unde a ridicat de la aceasta, suma de 5000 de euro, 1.200 de lei și două ceasuri.

Ulterior, s-a deplasat pe raza municipiului Suceava, la o locație stabilită, de unde a ridicat de trei ori, la diferite intervale de timp, sume de bani și alte bunuri, respectiv suma de 6200 de lei, un lănțișor și o pereche de cercei din aur, suma de 33.000 de lei și 700 de euro și suma de 6.000 de lei 770 de euro, creând un prejudiciu de aproximativ 80.000 de lei.

Femeia de 20 de ani și bărbatul încarcerat în penitenciar au convins partea vătămată să remită sumele de bani și bunurile, susținând că fiica acestora ar fi fost implicată într-un accident rutier și este nevoie de bani pentru tratamente medicale și alte proceduri specifice.

În noaptea de 12 spre 13 octombrie, în intervalul orar 01.00 – 02.30, în baza unei înțelegeri prealabile cu bărbatul încarcerat într-o unitate de penitenciar, cunoscând intențiile infracționale ale acestuia, precum și la indicațiile oferite de acesta privind amplasamentul locuinței unei victime, femeia de 20 ani s-a deplasat în calitate de pasager, cu un autoturism în regim taxi la adresa locuinței unei persoane vătămate, din com. Ipotești, jud. Suceava, de unde a ridicat prin același mecanism infracțional suma de 5.800 de lei.

În data de 18 octombrie, în intervalul orar 01.00 – 03.30, în baza unei înțelegeri prealabile cu bărbatul încarcerat într-o unitate de penitenciar, cunoscând intențiile infracționale ale acestuia, precum și la indicațiile oferite de acesta privind amplasamentul locuinței victimei, femeia de 20 de ani s-a deplasat la adresa locuinței unei persoane vătămate din satul Dumbrăveni, de unde a ridicat sumele de 4.000 de lei și 100 de euro, folosind mecanismul infracțional al metodei Accidentul.

În data de 24 octombrie, în intervalul orar 00:00 – 03:30, în baza aceluiași mecanism infracțional, femeia de 20 ani s-a deplasat pe raza com. Vadu Moldovei, respectiv la adresa locuinței unei persoane vătămate din localitate de unde a ridicat suma de 8.600 de lei.

În urma verificărilor efectuate a rezultat faptul că un bărbat de 45 ani, din mun. Piatra Neamț, jud. Neamț, este încarcerat într-o unitate de penitenciar încă din data de 13.01.2000, fiind condamnat definitiv cu pedeapsă de 30 de ani de închisoare în regim de detenție pentru săvârșirea infracțiunilor de „omor deosebit de grav”, „tâlhărie”, și „înșelăciune”.

La data de 26 octombrie, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale – IPJ Suceava, au pus în executare un mandat de percheziție domiciliară emis de Judecătoria Suceava, prin care s-a autorizat efectuarea unei perchiziții la o cameră de detenție din cadrul unității de penitenciar, în care se afla încarcerat bărbatul de 45 de ani, împreună cu alți patru deținuți.

Cu ocazia efectuării percheziției a fost identificat un telefon mobil și mai multe cartele SIM.

Ulterior, la data de 27 octombrie au fost puse în executare un număr de 3 mandate de percheziție domiciliară la imobile unde locuiește sau pe care le utilizează femeia de 20 de ani, respectiv imobile și dependințe de pe raza municipiului Suceava și comunei Adâncata.

La data de 27 octombrie, s-a dispus efectuarea în continuarea a urmăririi penale faţă de femeia de 20 de ani pentru săvârșirea a patru infracțiuni de complicitate la infracțiunea de ,,înșelăciune” și față de bărbatul de 45 de ani domiciliat în municipiul Piatra Neamț, încarcerat în penitenciar, pentru săvârşirea a 4 infracţiuni de ,,înșelăciune”.

Față de femeia de 20 de ani a fost dispusă măsura reținerii pentru 24 de ore, aceasta fiind introdusă în Centrul de Reținere și Arest Preventiv Suceava, ulterior instanța de judecată emițând pe numele acesteia mandat de arestare pentru 30 de zile.

Cercetările au fost efectuate de către Serviciul Investigații Criminale – IPJ Suceava, cu sprijinul polițiștilor din cadrul S.P.R. 2 Ipotești, Brigada Operațiuni Speciale – Suceava, Unitatea Teritorială de Analiza Informațiilor – Suceava și I.P.J Botoșani.

Cercetările sunt continuate de către polițiștii din cadrul S.I.C., sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava.

Metoda „Accidentul” reprezintă schema prin care un necunoscut, care de obicei se dă drept avocat, medic, poliţist sau amic, contactează telefonic rudele unei persoane despre care povestesc că a fost implicată într-un accident rutier grav sau o altă ilegalitate şi că rudele respective trebuie să plătească urgent victimelor accidentului o anumită sumă de bani pentru eliberarea rudei din arest sau pentru a o scăpa de la închisoare (de obicei fiul celor apelaţi telefonic).

Victimele acestui tip de infracțiune sunt, în general, persoane în vârstă, cărora, în momentul în care răspund apelului telefonic, li se aduce la cunoştinţă un scenariu de natură să producă o stare emoțională puternică, afirmându-se faptul că fiul sau fiica ar fi fost implicaţi într-un grav accident rutier.

Polițiştii suceveni vin în ajutorul cetățenilor și le recomandă ca, în situația în care primesc un telefon în care sunt anunțați că o rudă a fost implicată într-un accident, să nu se impacienteze și să verifice veridicitatea informației, în primul rând apelând ruda care ar fi fost implicată în accident sau alte persoane apropiate acesteia. Dacă situația prezentată prin telefon se dovedește a fi ireală, trebuie anunțată în cel mai scurt timp poliția, la telefonul unic de urgențe 112 sau cea mai apropiată unitate de poliție, reținând cât mai multe date utile în anchetă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.