polițiști, sursă foto România Liberă

Suceveni înșelați online, unul dintre ei a fost păcălit cu bilete la festivalul UNTOLD. A plătit 750 de lei pentru ca ulterior să realizeze că a fost înșelat.

Conform purtătorului de cuvânt al IPJ Suceava, comisar Ionuț Epureanu, în ultima perioadă, pe lângă înșelăciunile prin metode noi (fonduri de investiții, criptomonede, etc.) se manifestă tot mai mult și vechile moduri de operare (înșelăciuni prin metoda accidentul, comerț on-line, etc).

Luni, Poliția Municipiului Suceava a fost sesizată direct de către o femeie cu privire la faptul că a fost victima unei infracțiuni de înșelăciune.

Având în vedere cele sesizate, s-a constituit echipa operativă din cadrul subunităţii care  a stabilit că la data de 23.03.2024, persoana vătămată a postat pe un site de socializare un anunț în care specifică faptul că dorește să vândă un bilet la un festival de prestigiu contra sumei de 750 lei.

În data de 06.04.2024 aceasta a fost contactată de către un utilizator care i-a specificat că doresțe să achiziționeze biletul respectiv. Acesta i-a solicitat să schimbe datele cu caracter personal de pe biletul acesteia prin intermediul unui site indicat, după care îi va oferi prin transfer bancar suma solicitată.

Persoana vătămată a fost de acord, aceasta a schimbat datele sale, cu datele oferite de către persoana respectivă, trecând biletul pe numele acestuia. Ulterior, persoana vătămată a fost blocată de către utilizatorul respectiv, fără a primi suma de bani pe care o solicitase.

Cercetările sunt continuate de către polițiștii din cadrul Biroului de Investigații Criminale sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „înșelăciune”.

Tot pe 6 aprilie, în jurul orei 20.10, o femeie în vârstă de 81 ani, din orașul Siret, însoțită de către fiul ei s-a prezentat la sediul Poliției orașului Siret și a sesizat faptul că, în intervalul orar 14.00 – 15.30, a fost sunată pe telefonul fix din interiorul locuinței sale de către o persoană necunoscută care i-a solicitat bani.

Persoana respectivă a comunicat faptul că un fiu al victimei, care se află în Spania, a suferit un accident și că ar fi trebuit să fie supus unei operații prin care să i se facă amputație și are nevoie de sumă de 7000 euro pentru a interveni la doctor.

Femeia a comunicat persoanei că deține doar suma de 14.500 lei, aspect cu care cel din urmă a fost de acord, așa încât, la aproximativ 10 minute, la poarta acesteia a apărut o persoană de sex masculin, căreia i-a înmânat suma de 14.500 lei.

Ulterior, partea vătămată a fost sunată de către un fiu din Botoșani, căruia i-a povestit cele întâmplate, ocazie cu care și-a dat seama că a fost înșelată, după care bărbatul l-a sunat pe fratele său din străinătate care i-a comunicat că nu a suferit nici un accident și nu solicită nici o sumă de bani.

Polițiștii au întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de ,,înșelăciune”, cercetările fiind continuate de lucrătorii Formațiunii Investigații Criminale Siret.

Polițiştii suceveni vin în ajutorul cetățenilor și le recomandă ca, în situația în care primesc un telefon în care sunt anunțați că o rudă a fost implicată într-un accident, să nu se impacienteze și să verifice veridicitatea informației, în primul rând apelând ruda care ar fi fost implicată în accident sau alte persoane apropiate acesteia.

Dacă situația prezentată prin telefon se dovedește a fi ireală, trebuie anunțată în cel mai scurt timp poliția, la telefonul unic de urgențe 112 sau cea mai apropiată unitate de poliție, reținând cât mai multe date utile în anchetă.

Polițiștii atenționează despre existența mai multor metode utilizate pentru sustragerea datelor personale, prin transmiterea unor mesaje, fie în format electronic, prin SMS-uri sau chiar prin intermediul unor apeluri telefonice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.