Sute de oameni au participat miercuri la sfințirea Mănăstirii Sfântu Ilie – monument istoric și ctitorie a voievodului Ștefan cel Mare. În zi de mare sărbătoare și de hramul satului Sfântu Ilie, oamenii au venit în număr mare la sfințirea mănăstirii – o bijuterie după ce a fost restaurată.

Localnici din Sfântu Ilie, Șcheia dar și suceveni s-au adunat de dimineață la această mănăstire, îmbrăcați în costume populare – cum cere tradiția în zi de mare sărbătoare.

Au fost momente emoționante la Sfântu Ilie iar unii localnici nu și-au putut stâpâni lacrimile atunci când au fost întrebați de reporteri ce înseamnă această mănăstire pentru ei.

Lăcașul de cult este mândria satului, sufletul satului Sfântu Ilie, locul unde oamenii au găsit alinare de-a lungul timpului și unde miercuri s-au rugat pentru sănătate, pentru pace dar și pentru ploaie.

IPS Calinic, întîmpinat de localnici cu pâine și sare 

Slujba de sfințire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de un sobor impresionat de preoți în frunte cu IPS Calinic, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților și PS Damaschin.

Aceștia au fost întâmpinați, dis de dimineață, de localnici dar și de primarul comunei Șcheia – Vasile Andriiuc, cu pâine și sare la intrarea în curtea lăcașului de cult.

Demersuri pentru ca mănăstirea să fie introdusă în patrimoniul UNESCO 

Mănăstirea Sfântu Ilie este considerată a fi sora mănăstirii Voroneț, lucrările la ambele mănăstiri fiind demarate în 1488.

În urma demersurilor susținute ale primarului Vasile Andriciuc și cu sprijinul Consiliului Local Șcheia și al Arhiepiscopiei, mănăstirea a fost restaurată cu fonduri europene pentru a fi redată comunității și pentru a intra în circuitul turistic al mănăstirilor din Bucovina.

Inclusiv pictura interioară – care are culoarea predominată galbenul, a fost restaurată și în interiorul lăcașului s-au găzit vestigii de pe vremea lui Ștefan cel Mare.

Acum, autoritățile județene fac demersuri pentru ca această mănăstire să intre în patrimoniul UNESCO.

Au participat numeroase autorități județene dar și de la nivel central la eveniment: istoricului Adrian Cioroianu, ministrul culturii – Lucian Romașcanu, Niculai Barb ă-vicepreședinte al Consiliului Județean Suceava,  subprefectul Florin Sinescu dar și senatorul PSD de Suceava Ioan Stan.

Primarul Vasile Andriiuc, alături de alte 25 de personalități, printre care și cei care au restaurat mănăstirea, a primti o distincție din partea IPS Calinic.

”Cine se simte român să vină la Sfântu Ilie să vadă o ctitorie a lui Ștefan cel Mare, ctitorie care a dăinut datorită gospodarilor din satul Sfântu Ilie, din Bucovina, care sunt oameni cu o credință deosebită.

De asta ne-a binecuvântat Dumnezeu cu o zonă atât de frumoasă, ne-a binecuvântat cu Bucovina”, a transmis cu emoție în glas primarul comunei Șcheia, Vasile Andriciuc. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.