Tone de pietre semiprețioase au fost aduse ilegal din Ucraina la Suceava pentru ca apoi să fie vândute pe piața neagră în mai multe țări din Europa. DIICOT, IPJ Suceava și BCCO au efectuat percheziții în județ și în cadrului dosarului de contrabandă și constituire a unui grup infracțional organizat au fost arestați preventiv trei suspecți.

În cauză s-a reținut faptul că, în cursul lunii martie 2021, inculpații au constituit, pe teritoriul României, un grup infracțional organizat și au introdus ilegal din Ucraina pe teritoriul României, prin sustragerea de la controlul vamal pietre semiprețioase – chihlimbar.

Acestea au fost aduse în țară prin punctul de trecere a frontierei Siret.

După introducerea în țară, marfa era depozitată de către liderul grupării, care, ulterior, o transporta și preda, în vederea expedierii, prin intermediul societăților de curierat și transport internațional, către destinatari din Polonia, Ungaria, Lituania și Cehia, sub forma unor colete poștale, cu greutăți cuprinse între 25 și 30 de kilograme, declarându-se, în mod nereal, că acestea ar conține diferite bunuri.

Astfel, în perioada martie – noiembrie 2021, în baza aceleiași rezoluții infracționale, membrii grupării au introdus, în mod ilegal, pe teritoriul României, cantitatea totală de 5.151,56 de kilograme de chihlimbar.

Procurorii DIICOT – Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul DCCO – Serviciul de Combatere a Macrocriminalității Economico-Financiare și ai BCCO Suceava – Serviciul de Combatere a Finanțării Terorismului și Spălării Banilor au efectuat o acțiune de prindere în flagrant a unui inculpat, în timp ce deținea cantitatea de 75 de kilograme de chihlimbar brut, provenit din contrabandă.

Procurorii DIICOT – Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul DCCO au efectuat un număr de 4 percheziții domiciliare, pe raza județelor Ilfov și Suceava, în urma cărora au fost descoperite aproximativ 584 de kilograme de pietre semiprețioase.

De asemenea, în cauză a fost aplicată măsura sechestrului asigurător asupra sumelor de 2.000 de euro și 600 de lei (identificate în numerar), fiind ridicate, totodată, în vederea continuării cercetărilor, mai multe înscrisuri, telefoane mobile și un laptop.

Tribunalul București a dispus arestarea preventivă a celor trei inculpați, pentru o perioadă de 30 de zile.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul jandarmilor din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române – Brigada Specială de Intervenție „Vlad Țepeș” și Inspectoratului de Jandarmi Județean Suceava.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Biroul Tehnic și de Criminalistică din cadrul DIICOT și Direcția Operațiuni Speciale.


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.