Deputatul PNL de Suceava Ioan Bălan a solicitat ministrului Agriculturii informații despre produsele alimentare din Bucovina cu indicație geografică protejată.

De la aderarea României la Uniunea Europeană în anul 2007, numai 12 produse alimentare tradiționale românești au obținut acest statut, iar deputatul PNL este de părere că Bucovina are destule produse alimentare care se pot înscie în categoria menționată.

Redăm solicitatea deputatului Ioan Bălan, cu mențiunea că a acesta a cerut un răspuns scris:

„ Stimate domnule ministru,

Competiția puternică manifestată pe piața intracomunitară a determinat majoritatea statelor membre să-și înscrie unele produse recunoscute la nivel internațional în categoria produselor cu indicație geografică protejată sau denumire de origine protejată, în scopul protejării originalității și competitivității acelor produse.

De la aderarea României la Uniunea Europeană în anul 2007, numai 12 produse alimentare tradiționale românești au obținut acest statut: magiunul de Topoloveni, salamul de Sibiu, telemeaua de Ibănești, scrumbia de Dunăre etc.

Din fericire, țara noastră are potențialul de a se impune pe piața europeană, dar și pe piețele extra-comunitare, cu produse alimentare tradiționale de cea mai bună calitate. Spre exemplu, numai la nivelul județului Suceava erau recunoscute ca produse tradiționale peste o sută de produse alimentare, dintre care amintim: brânza de Horodniceni, cașcavalul de Izvorul Alb, brânza de burduf de Stănișoara, urda de Poiana Mărului, pastrama afumată de Bosanci etc.

 Având încredere că veți revitaliza efortul Ministerului agriculturii și dezvoltării rurale în a obține statutul de protecție pentru produsele românești, vă solicit, domnule ministru, următoarele informații: 

  • Pentru câte produse alimentare din Bucovina, atestate de către Ministerul agriculturii și dezvoltării rurale ca produse tradiționale, s-a solicitat înscriere la nivel european ca produse cu indicație geografică protejată sau denumire de origine protejată? Dacă există asemenea solicitări, vă rog să prezentați care este stadiul fiecărei solicitări de înscriere.
  • Având în vedere faptul că înscrierea IGP sau DOC va proteja producătorii români tradiționali, vă rog să precizați câte asemenea înscrieri aveți ca obiectiv în mandatul dumneavoastră de ministru la nivel național și câte la nivelul județului Suceava.”

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.