Jumătate din costul biomasei de la centrala termică a Sucevei va fi suportat de Guvern.  Anunțul a fost făcut vineri de primarul Sucevei, Ion Lungu.

Guvernul României a aprobat ieri un program de sprijin pentru unitățile teritorial administrative unde funcționează sisteme de alimentare centralizată cu energie termică pe bază de cărbune, păcură sau biomasă.

Ion Lungu a precizat că Ministerul Dezvoltării va deconta 50 % din suma facturată (inclusiv TVA) pentru achiziția de biomasă în cazul Sucevei, realizată în perioada octombrie 2022-martie 2023 de către producătorul de energie termică.

În Suceava este cel mai mic preț de producție a gigacaloriei din țară, cel mai mic preț a gigacaloriei la gardul centralei iar cetățenii plătesc cel mai mic preț la încălzire din țară în sistem centralizat, respectiv 240 lei pe gigacalorie.

„Am avut o întâlnire la sediul primăriei cu acționarii austrieci și conducătorii celor două societăți SC Bioenergy SRL și SC Thermonet SRL Suceava.

Am discutat despre funcționarea în această iarnă, ținta este să funcționăm exclusiv pe biomasă, fără a consuma nici un metru cub de gaz metan.

Totodată am stabilit ca în luna martie să depunem primul proiect pe fonduri europene în valoare de 40.000.000 euro pentru reabilitarea rețelelor și punctelor termice, pe Programul-cheie 5 „Cogenerare de înaltă eficiență și modernizarea rețelelor de termoficare”, gestionat de Ministerul Energiei.

Avem toate șansele să avem un sistem performant de încălzire în orașul nostru.”, a spus primarul Ion Lungu. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.