Mii de pelerini s-au strâns vineri la Mânăstirea Sf.Ioan cel Nou de la Suceava, în zi de sărbătoare, când se prăznuiește nașterea sfântului și când este hramul Sucevei.

Au venit aici credincioși din toată țara, care au stat la rând zeci de minute pentru a se închina la moaștele Sântului Ioan cel Nou și pentru a participa la slujba de pomenire. O mare de oameni era atât în curtea mănăstirii dar și afară.

Slujba a fost săvârșită pe scena amplasată în curtea mănăstirii, de mai mulți ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, sub protia Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

Din soborul arhieresc au mai făcut parte: Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie – Arhiepiscopul Tomisului, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic – Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, Preasfințitul Părinte Ignatie – Episcopul Hușilor, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul – Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, și Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Preoți și credincioși s-au rugat împreună pentru sănătate, pentru pace, pentru poporul român și au cântat la unison HRISTOS A ÎNVIAT DIN MORȚI.

Credincioșii aveau flori de sânzăiene în mâini și mulți dintre ei erau îmbrăcați în straie populare. Oameni care au venit de la sute de kilometri și care vin aici an de an ne-au mărturist că este vorba despre un sfânt puternic și de un făcător de minuni și de aceea deplasarea merită tot efortul și oboseala.

Arhiepiscopul Sucevei – IPS Calinic, mitropolitul Moldovei și Bucovinei dar și arhiepiscopul Tomisului au mers prin mulțime împreună pentru a se închina la moaștele Sfântului Ioan cel Nou.

A fost nevoie ca jandarmii să facă un culoar prin mulțime pentru ca preoții și prelații să poată trece.

De altfel, jandarmii au fost anul acesta foarte organizați și au acționat ca la carte atât în ceea ce privește accesul pelerinilor la racla cu sfintele moaște dar și asigurarea ordinei și liniștei publice.

Pentru a încununa acest moment prin împreună-rugăciune, părtași la eveniment au fost prezenți reprezentanți ai autorităților locale, civile și militare, personalități din lumea academică și culturală, dar și o parte dintre diaconii și preoții parohi suceveni, alături de stareţii şi stareţele de la mănăstirile din zonă.

După Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iași (14 Octombrie), unul dintre sfinții cei mai cinstiți în Moldova este Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava, ale cărui moaște se află în țara noastră de peste 600 de ani.

Îmbulzeală la sarmale, ca în fiecare an

A fost îmbulzeală la sarmale oferite pelerinilor de persoane private, chiar la poarta mănăstirii. De această dată au intervenit în forță polițiștii locali, care au calmat spiritele și au asigurat ordinea și liniștea publică (vezi video).

Totuși oamenii se grăbeau să pună mâna pe un pachețel, după ore de stat în soare.

Primăria Suceava a împărțit sticle cu apă pelerinilor și a pus la dispoziția lor spații de cazare în oraș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.