Polonezii din Bucovina s-au strâns la Solonețu Nou pentru a participa la ceremonialul împărțirii oului sfințit. Această sărbătoare vine după Paștele catolic, sărbătorit anul acesta pe 31 martie.

Ceremonialul împărțirii cu oul sfințit este o tradiție poloneză veche, de secole, pe care emigranții polonezi au adus-o când au venit pe meleagurile Bucovinei.

Președintele Uniunii Polonezilor din România, deputatul Ghervazen Longher, a explicat că membrii familiei trebuie să stea la masa de Paște împreună și să împartă ouă roșii sfințite pentru ca atunci când unul dintre ei se va pierde și va uita de rădăcini, să poată reveni în comunitate și să își aducă neapărat aminte cu cine a stat la masă și a împărțit ouăle sfințite.

Mai întâi membrii comunității poloneze au participat la sfânta liturghie, după care a urmat acest ceremonial, păstrat de sute de ani.

Au participat la această sărbătoare: ES Petru Sescu – episcop auxiliar al diecezei de Iași împreună cu pr. Alois Farțadi, decan de Bucovina și preoții din decanatul de Bucovina, doamna Doina Iacoban – subsecretar de stat în cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, Irina Vasilciuc – reprezentanta Consiliului Județean Suceava, prefectul județului Suceava – Gheorghe-Alexandru Moldovan, primarul comunei Cacica – Petru Todosi, delegația schimbului XIV al Contingentului Militar Polonez care staționează la Craiova, în frunte cu comandantul, maiorul Daniel Grabowski, pr. Mihai Cobziuc, consilier eparhial la Biroul de Relații cu Minoritățile din cadrul Cancelariei Eparhiale a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, președinții și membrii filialelor Uniunii.

Gazdele evenimentului au fost: președintele Uniunii Polonezilor din România – deputatul Ghervazen Longher, vicepreședinții Ștefania Carmen Zielonka și Ștefan Longher.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.