TAF utilizat la tăieri ilegale de lemn, indisponibilizat de polițiști. IPJ Suceava continuă controalele și verificările pe linie silvică.

Joi, polițiștii Secției 3 Poliție Rurală Marginea au obținut o informație cu privire la faptul că în fondul forestier al Ocolul Silvic Marginea, o persoană care a tăiat și sustras doi arbori.

În urma deplasării cu operativitate la fața locului și a cercetărilor efectuate a rezultat că în fondul forestier, în parcela U.A, 72 A, U.P. II Bercheza, pe raza comunei Sucevița, un bărbat a tăiat și sustras doi arbori, aceștia fiind transportați cu un utilaj de manipulare a lemnului, într-o căruță, care se afla la fața locului.

S-a procedat la legitimarea persoanei în cauză, rezultând că acesta este un bărbat domiciliat în comuna Vatra Moldoviței, sat Ciumârna, județul Suceava. Acesta  se afla lângă o căruță care era încărcată cu bușteni specia rășinoase, el menționând că materialul lemnos provine de la doi arbori din specia rășinoase, pe care anterior i-a tăiat și ulterior i-a transportat.

În proximitatea acestei căruțe a fost identificat un motofierăstrău, două topoare, un lanț metalic, o canistră din plastic și o centură de fixare a mărfii.

Cu privire la aceste bunuri, bărbatul a declarat că îi aparțin și că acestea au fost utilizate la tăierea, cioplirea, respectiv la manipularea materialelor lemnoase.

Tot în zonă a fost identificat și un utilaj de tip volă, ce avea în cupă șase bucăți de lemn, cu o lungime de 40 cm, bărbatul menționând că acestea fac parte din arborii pe care anterior i-a tăiat.

Ca urmare a inventarierii masei lemnoase, s-a constatat că cei doi arbori au împreună un volum total de 3.518 mc și au o valoare de 2.090 lei, depășind de 10.7 ori prețul unui mc de masă lemnoasă pe picior la data săvârșirii faptei.

Întreaga masă lemnoasă a confiscată și a fost predată în custodie  Ocolului Silvic Marginea – Direcția Silvică Suceava.

Cu privire la împrejurările identificării în fondul forestier, bărbatul a declarat că în data de 08.02.2024, în jurul orelor 11.00, a luat vola fratelui său din zona Pasului Palma, fără acordul acestuia, a legat de aceasta o căruță și s-a deplasat în fondul forestier administrat de către Ocolul Silvic Marginea, pentru a sustrage arbori.

Polițiștii au dispus ca bunurile folosite la săvârșirea faptelor respectiv utilajul de tip volă, atelajul hipo, motofierăstrăul, cele două topoare, centura de fixare a mărfii și o canistra de aproximativ 10 l de benzină, să fie ridicate  pe bază de ordonanță, deoarece constituie probe în procesul penal.

În cauză a fost întocmit dosar penal urmând a se efectua cercetări pentru săvârșirea infracțiunilor de “tăiere ilegală de arbori” și de “furt de arbori”.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.